Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Bulgaria: poarta europeană către China. Influența Chinei în educația bulgară este în creștere
WhatsApp
Influența Chinei în educația bulgară este în creștere. Foștii agenți ai serviciilor de securitate bulgare joacă un rol important în cadrul institutelor Confucius. Cu toate acestea, puțini oameni sunt interesați de acest lucru, scrie Deutsche Welle.
Bulgaria: poarta europeană către China. Influența Chinei în educația bulgară este în creștere / Foto: Unsplash

Institutul Confucius din Sofia este greu de recunoscut de pe stradă. Acesta se află într-un complex de clădiri care acoperă aproape întreaga stradă din centrul orașului și împarte adresa cu Centrul pentru Limbi și Culturi Orientale al Universității din Sofia. 

Deschis în noiembrie 2017, centrul se întinde pe patru mii de metri pătrați, unde, pe lângă săli de expoziție, o bibliotecă și săli pentru predarea limbii chineze, există, de asemenea, spații pentru cursuri de muzică, caligrafie chineză, arte marțiale, dans și bucătărie chineză. Există chiar și o grădină de legume chinezești, unde sunt cultivate ingredientele pentru cursurile de gătit.

Oficial, Institutul de Cultură Chineză din Sofia se ocupă de promovarea și diseminarea limbii și culturii chineze, la fel ca toate institutele Confucius din lume. Activitățile sale sunt controlate de organizația culturală oficială de politică externă Hanban (aceasta este abrevierea de la Biroul Consiliului Internațional al Limbii Chineze).

 

Influența Chinei asupra sistemului educațional bulgar

 

Există deja 141 de acorduri de cooperare între universitățile bulgare și partenerii chinezi. Doar Universitatea din Ruse are acorduri de parteneriat cu șapte universități chineze care oferă, de asemenea, diplome duble (obținerea a două diplome în cadrul unui singur ciclu de studii - n.r.).

Cu toate acestea, o astfel de cooperare educațională aparent inofensivă ascunde riscuri mari. Studiile de investigație ale numeroaselor instituții media, inclusiv DW, efectuate în mai 2022, au arătat că cel puțin 48 de universități din Germania erau implicate în proiecte de cercetare comune cu parteneri chinezi, ale căror rezultate pot fi utilizate și în scopuri militare (așa-numita utilizare dublă ).

În Bulgaria, Rumena Filipova a aflat că 24 de parteneri chinezi ai universităților locale sunt problematici din cauza cooperării lor strânse cu armata chineză. Cu toate acestea, nu a putut concluziona că rezultatele cooperării bulgaro-chineze au fost folosite în scopuri militare.

Dar Beijingul încearcă să își extindă influența cât mai mult posibil și să aibă contacte peste tot, care pot fi folosite în caz de nevoie - rezumă politologul. Astfel, universitățile bulgare, de exemplu, lucrează la proiecte care fac parte din proiectul global de infrastructură al Chinei "Noul Drum al Mătăsii". Beneficiile acestora pentru Bulgaria și pentru întreaga regiune a Europei de Sud-Est sunt, la rândul lor, evidențiate în publicațiile institutelor Confucius de către autori cu un trecut în serviciul de securitate comunist.

 

Cooperarea ruso-chineză

 

Cercetarea DW arată că structurile institutelor Confucius din Bulgaria prezintă și legături puternice cu medii pro-ruse sau rusofile și cu foști angajați ai serviciilor de securitate bulgare.

Un exemplu în acest sens este foarte eficientul profesor Nako Stefanov, autorul studiului Institutului Confucius. Stefanov, care este de fapt un om de știință japonez, nu numai că a fost educat în Uniunea Sovietică în anii '70 și '80, dar a fost și agent al armatei bulgare din 1973. În prezent, el este un membru de rang înalt și de profil înalt al Partidului Renașterii Patriei din Rutenia, condus de Nikolai Malinov, un activist pro-rus bine cunoscut în Bulgaria.

Situația este similară în cel de-al doilea Institut Confucius din Bulgaria, Veliko Târnovo, capitala Imperiului bulgar medieval. Președintele său de onoare și membru al consiliului de administrație, profesorul Plamen Legkostup, a fost un colaborator neoficial al poliției secrete comuniste în anii 1980. În 2009, în calitate de rector al universității, i-a acordat un doctorat onorific președintelui rus Vladimir Putin pentru "contribuția la dezvoltarea pașnică a lumii".

"China și Rusia par să coopereze mai degrabă decât să concureze pentru a influența Bulgaria", afirmă Rumena Filipova, directoarea Institutului de Analiză Globală din Sofia, care este autoarea unui studiu privind influențele chinezești asupra sistemului educațional bulgar, conform Gazeta PL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel