Biserica a sărbătorit în mod tradițional Crăciunul pe 7 ianuarie, în același timp cu patriarhia de la Moscova, care a binecuvântat războiul lui Putin. Patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, este un susținător proeminent al lui Putin și a declarat că soldații ruși care sunt uciși vor fi curățați de toate păcatele lor.
În 2017, 25 decembrie a devenit sărbătoare publică în Ucraina. Biserica Ortodoxă a țării a permis anterior să se spună rugăciuni la această dată.
În cadrul unei reuniuni a sinodului său din octombrie și în urma unor solicitări, Mitropolia Kievului a anunțat că parohiile pot ține un serviciu religios complet pe 25, dacă doresc. Decizia afectează aproximativ 7.000 de biserici din întreaga țară.
Într-un interviu acordat publicației The Guardian, purtătorul de cuvânt al bisericii, arhiepiscopul Evstratiy Zoria, a declarat că vor fi colectate date pentru a vedea câți credincioși au participat la slujbele de pe 25, care anul acesta cade într-o duminică.
"Nu vrem să forțăm pe nimeni. Înțelegem că acest lucru nu rezolvă nimic", a spus el. "Eu personal voi decide ce să fac după ce voi discuta cu enoriașii mei. Este mai bine să promovăm acest proces încet și cu succes".
Înainte de invazia pe scară largă a Rusiei, o treime dintre enoriași doreau să se mute într-un Crăciun occidental, a spus el. Arhiepiscopul a recunoscut că sprijinul este acum mai mare.
Din 2019, 1.600 de parohii s-au alăturat Bisericii Ortodoxe din Ucraina din partea Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care până de curând a fost loială patriarhiei Moscovei. Acum s-a distanțat de patriarhul Kirill, aproximativ jumătate dintre eparhii nu îl mai menționează în rugăciuni.
Cele două biserici poartă nume similare. Predecesorul președintelui Volodymyr Zelenskiy, Petro Poroșenko, a încercat să forțeze biserica ortodoxă ucraineană să se redenumească în mod legal Biserica Ortodoxă Rusă din Ucraina.
Încercarea a eșuat după ce partidul pro-Kremlin Blocul de Opoziție - acum în afara legii - a făcut apel la Curtea Constituțională. Zoria a declarat că Biserica Ortodoxă din Ucraina a susținut statalitatea, independența, suveranitatea și democrația Ucrainei.
Trecerea la 25 decembrie face parte dintr-un proces național mai amplu de dezmembrare a simbolurilor Rusiei, Uniunii Sovietice și comunismului, care a luat avânt în 2014, când Putin a anexat Crimeea și a dat startul unei revolte pro-Moscova în regiunea estică Donbas.
Au fost dărâmate statuile lui Lenin. Ministerul ucrainean al Culturii a numit un consiliu de experți pentru a decide ce să facă cu alte monumente sovietice și străzi care poartă numele unor personalități culturale rusești, inclusiv Pușkin și Tolstoi.
"Noi nu o numim de-rusificare. Este vorba despre a face față consecințelor totalitarismului rusesc", a declarat săptămâna trecută ministrul culturii, Oleksandr Tkachenko.
El a adăugat: "Am avut o serie de întâlniri. Opinia locală va fi luată în considerare. Unele monumente ar putea fi mutate în parcuri și muzee".
Taras Pshenychnyi, profesor de istorie bisericească la Universitatea Taras Shevchenko din Kiev, a declarat că studenții săi au ridicat spontan subiectul Crăciunului și au fost în favoarea mutării acestuia la 25 decembrie.
Dar el a spus că persoanele mai în vârstă, inclusiv părinții săi, au fost reticenți față de trecerea la modelul gregorian, introdus de Papa Grigore în 1582.
În secolele al XVI-lea și al XVII-lea, unii episcopi uniați ucraineni au încercat să treacă la data gregoriană, pe care Polonia și alte țări catolice europene au adoptat-o. Nu au avut succes.
După Revoluția rusă, bolșevicii au trecut la calendarul gregorian în scopuri civile, dar patriarhia de la Moscova a continuat ca înainte.
Pshenychnyi a spus: "Tradiția poate fi progresivă sau regresivă. Trebuie să ne îndepărtăm de tradițiile culturale și mentale rusești. Acestea ne țin ostatici. Trebuie să se facă cu prudență, dar trebuie să se facă. Rusia își folosește parohiile ortodoxe de pe teritoriul ucrainean ca pe o armă ideologică."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News