Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Biden vorbește despre riscul unei "apocalipse nucleare": SUA, deschise la o soluție diplomatică cu Putin
WhatsApp
Riscul unui "Armaghedon nuclear" a atins cel mai înalt nivel de la criza din Cuba din '62. Declarația a fost făcută chiar de președintele american, Joe Biden, în cadrul unei seri organizate pentru strângerea de fonduri pentru democrați.

Pentru prima dată de la criza rachetelor cubaneze din urmă cu 60 de ani, există riscul unei „apocalipse nucleare“. Președintele SUA, Joe Biden, a declarat acest lucru în timp ce vorbea la un eveniment de strângere de fonduri al Partidului Democrat din New York.

"Nu ne-am mai confruntat cu perspectiva Armageddonului de la Kennedy și criza rachetelor cubaneze" din 1962, a spus Biden. Putin "nu glumește" atunci când amenință că va folosi arme nucleare, a adăugat șeful Casei Albe, găzduit la reședința lui James Murdoch, unul dintre fiii magnatului media.

Biden vorbește despre riscul unei "apocalipse nucleare"

 

De luni de zile, înalți oficiali ai administrației americane suspectează că președintele rus ar putea folosi arma nucleară împotriva Ucrainei ca reacție la înfrângerile suferite pe front. Deși marți purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a încercat să reducă tensiunile, susținând că SUA nu știau că Putin accelerează spre o soluție nucleară.

"Avem un om, îl cunosc destul de bine", a spus Biden. Putin "nu glumește atunci când vorbește despre potențiala utilizare a armelor nucleare tactice, sau a armelor chimice sau biologice, deoarece armata sa este, să spunem, semnificativ mai puțin capabilă".

"Cu toate acestea, nu cred că există capacitatea de a (folosi) cu ușurință o armă nucleară tactică și de a nu ajunge la Armageddon", a spus Biden. "Încerc să-mi imaginez care este calea de ieșire a lui Putin", a declarat președintele american. "Unde găsește o cale de ieșire? Unde se vede el într-o poziție în care nu numai că își pierde prestigiul, dar și o putere semnificativă în Rusia?", a adăugat el.

SUA, deschise la o soluție diplomatică cu Putin

 

Între timp, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat din Peru, unde se află într-o vizită oficială, că țara sa este "pregătită" să caute o "soluție diplomatică" cu Rusia în legătură cu conflictul din Ucraina, dar a regretat că Moscova merge "în direcția opusă".

"Când Rusia va demonstra în mod serios că este dispusă să urmeze calea dialogului, vom fi pregătiți. Vom fi acolo', a declarat Blinken la o conferință de presă la Lima.

Referirea lui Biden la criza cubaneză de acum 60 de ani se referă la ceea ce s-a întâmplat la începutul anilor 1960: în august 1961, a fost construit Zidul Berlinului, care avea să rămână simbolul Războiului Rece până în 1989. Un an mai târziu, în 1962, în Cuba a izbucnit una dintre cele mai periculoase crize diplomatice pe care le-a cunoscut vreodată omenirea. SUA și URSS au fost cu un pas mai aproape de a duce lumea la o apocalipsă nucleară. criza a fost ulterior rezolvată pe cale pașnică și a dus la o politică internațională care vizează controlul utilizării opțiunii extreme.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel