Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Belgia. Un român dă bătăi de cap autorităților dintr-un oraș: „M-am săturat de această situație! Dacă nu interveneau era fatal!” - FOTO
WhatsApp
Un român cu reședința ilegală în Belgia provoacă bătăi de cap autorităților din Lier, încă din luna decembrie a anului trecut. Primarul Rik Verwaest (N-VA) pune toată responsabilitatea pentru incidente Departamentului de Imigrare (DVZ). El a informat acest lucru într-o scrisoare către secretarul de stat pentru azil și migrație, Sammy Mahdi (CD&V).

„În calitate de primar, responsabil cu serviciul de pompieri și poliție, mă confrunt cu o situație în care suntem abandonați de Departamentul de Imigrări”, spune Rik Verwaest. „În Lier locuiește un bărbat de naționalitate română, căruia i-a fost retras dreptul de ședere în urmă cu câteva luni. Până acum, acest lucru a rămas fără efect. Bărbatul în cauză nu are așadar nicio posibilitate de a obține venituri legale sau locuință aici. Românul a ajuns să trăiască pe stradă și face infracțiuni pentru a supraviețui”.

2. -imagine fara descriere- (belgia--un-roman-da-batai-de-cap-autoritatilor-dintr-un-oras-m-am-saturat-de-aceasta-situatie--daca-nu-interveneau-pompierii-era-fatal-3.jpg)

„Din decembrie, românul a comis un număr important de infracțiuni pe teritoriul Lier. Toate aceste arestări nu au avut niciun succes, deși DVZ a fost întotdeauna contactat prompt de poliția din Lierse că avea un deținut fără drept de ședere. La fel de rapid, Departamentul de Imigrări a răspuns în repetate rânduri că nu dorește să-l rețină pentru deportare. Drept urmare, a fost imediat eliberat din nou”, mai spune primarul.

 

„M-am săturat de această situație!”

 

„La fel ca forțele de poliție, m-am săturat de această situație, așa că am trimis Departamentului de Imigrări o scrisoare oficială pe 15 ianuarie. Le-am atras atenția asupra acestui dosar și mi-am exprimat speranța că se vor lua măsurile necesare în cazul unei arestări ulterioare. La această scrisoare nu s-a răspuns”, continuă să povestească primarul din Lier.

A urmat apoi un episod uluitor. Miercuri, 9 februarie, românul a dat foc unei case părăsite din centrul orașului Lier. „Vecinii au sesizat serviciile de urgență și astfel românul a fost împiedicat să se sufoce în fumul puternic. Pentru a nu știu câta oară, polițiștii noștri l-au oferit Departamentului de Imigrări, dar din nou mesajul lor a fost că românul poate fi eliberat din nou, deoarece nu îl vor primi”, a spus Verwaest.

3. -imagine fara descriere- (belgia--un-roman-da-batai-de-cap-autoritatilor-dintr-un-oras-m-am-saturat-de-aceasta-situatie--daca-nu-interveneau-pompierii-era-fatal-2.jpg)

 

„Românul se plimbă din nou liber în orașul nostru”

 

„Rezultatul nu a întârziat să apară: două zile mai târziu am găsit din nou românul în aceeași clădire, puternic în stare de ebrietate și chiar lângă un foc deschis. Fără intervenția rapidă a pompierilor, acest lucru ar fi fost, fără îndoială, fatal. Poate chiar incendiul s-ar fi extins și în casele adiacente”, mai adaugă edilul.

Primarul Rik Verwaest a presupus că două fapte în trei zile ar fi suficiente pentru a determina Departamentul de Imigrare să ia măsuri. „Din păcate, s-a dovedit a fi naiv. Spre disperarea mea, am primit din nou un răspuns că nu doreau să-l ia. Un bărbat care dă foc într-o clădire noaptea de două ori într-o săptămână, a comis infracțiuni în mod continuu din decembrie și stă ilegal de luni de zile în Belgia, acum se plimbă din nou liber în orașul nostru”.

Pentru că DVZ nu vrea să rezolve problema, primarul Verwaest i-a scris o scrisoare lui Sammy Mahdi, în calitate de secretar de stat responsabil cu funcționarea DVZ și cu politica de migrație. „Sunt convins că veți ajunge la concluzia că reținerea și expulzarea de către Departamentul de Imigrări este singura opțiune. Contez pe tine să folosești toate opțiunile tale pentru a te asigura că serviciile tale fac ceea ce este necesar de data aceasta”, conchide Rik Verwaest în scrisoarea sa.

 

„Situația Covid nu face decât să îngreuneze situația Departamentului de Imigrări”

 

„Este adevărat că acest bărbat de origine română a fost prezentat de patru ori la Oficiul pentru Imigrări pentru detenție într-un centru închis”, a declarat purtătorul de cuvânt Wouter Van Herbruggen. „Departamentul de Imigrări trebuie să țină cont de statutul său de UE: se aplică reguli diferite din cauza capacității limitate a centrelor închise și a gravității faptelor pe care le provoacă. De la începutul pandemiei Covid, se pare că românul și-a pierdut reședința pe care o avea în sectorul muncii sezoniere și nu se poate întoarce în România”.

„Până în prezent, Departamentul de Imigrări nu l-au reținut pentru infracțiunile comise întrucât cacitatea DVZ este limitată. Iar situația Covid nu face decât să o îngreuneze pentru că trebuie să se țină cont de o restrângere a locurilor din cauza infecțiilor cu varianta omnicron”, mai spune purtătorul de cuvânt al DVZ Wouter Van Herbruggen.

 

„La urma urmei, judecătorul poate decide dacă persoana trebuie să execute o pedeapsă”

 

„În plus, există întotdeauna un act de echilibrare dacă cineva a comis sau comite fapte și dacă persoana trebuie încă ținută disponibilă pentru justiție. La urma urmei, judecătorul poate decide dacă persoana trebuie să execute o pedeapsă.

Un centru închis nu este o închisoare și o persoană fără acte poate fi ținută acolo doar în vederea întoarcerii în țara de origine. DVZ va contacta cu siguranță primarul și poliția locală pentru a vedea ce pași sunt posibili pe termen scurt”, conchide purtătorul de cuvânt al DVZ.

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel