Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Analiză. Niveluri alarmante de substanțe chimice în apa de la robinet din Belgia. Planurile autorităților vor fi costisitoare pentru consumatori
WhatsApp
Apa potabilă din Flandra este foarte poluată, iar purificarea acesteai costă milioane de euro. Nivelul de substanțe chimice regăsite în apa de la robinet din regiunea flamandă depășesc de 12 ori limitele de siguranță. 
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: pixabay.com

Regiunea Flandra din Belgia se confruntă cu o problemă serioasă de poluare cu substanțe PFAS în apa de la robinet, iar costurile pentru purificarea ei ar putea fi uriașe, cu repercusiuni posibile asupra facturilor consumatorilor.

Conform unui raport recent, una din șase probe de apă potabilă din Flandra a arătat concentrații crescute de substanțe chimice PFAS, depășind limita de siguranță stabilită de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA). 

PFAS este o prescurtare pentru per- și poli-fluoroalchili, care sunt substanțe chimice artificiale. Aceste substanțe sunt cunoscute și sub denumirea de "substanțe chimice pentru totdeauna", deoarece nu se descompun în mediu sau în corpul uman. PFAS sunt folosite într-o varietate de produse industriale și de consum, inclusiv în produsele de uz casnic, produsele cosmetice, materialele de construcție și produsele chimice pentru uz industrial. Deși sunt utile în diverse aplicații, PFAS au fost asociate cu diferite probleme de sănătate, inclusiv cancerul, leziunile cerebrale și alte afecțiuni. Din acest motiv, reglementările privind utilizarea și eliminarea PFAS sunt tot mai stricte în întreaga lume.

Nivelul de substanțe chimice depășesc de 12 ori limitele de siguranță

 

Descoperirea acestor niveluri ridicate de PFAS a amplificat preocupările privind siguranța apei potabile, mai ales după ce în anul 2018 s-au găsit cantități semnificative de aceste substanțe în solul din jurul fabricii 3M din Zwijndrecht, unde au fost produse. Analizele recente au indicat că, în unele zone, nivelurile de PFAS depășesc de 12 ori limitele de siguranță recomandate. Concentrațiile de PFAS au depășit, de asemenea, limitele de siguranță în periferia Bruxelles-ului, Leuven și împrejurimile sale, mari părți din Flandra de Est și estul Limburgului.

Situația este într-atât de gravă încât autoritățile flamande și sectorul privat sunt nevoite să lucreze la un plan de acțiune pentru reducerea concentrației de PFAS în apa potabilă.

Cu toate acestea, procesul de purificare a apei este complex și costisitor, implicând tehnologii care nu sunt încă pe deplin dezvoltate. Estimările actuale arată că purificarea apei va necesita investiții masive, în ordinea milioanelor de euro, ceea ce ar putea duce la creșterea facturilor pentru consumatori, scrie presa belgiană

Cu toate acestea, există și zone în care nivelurile de PFAS nu au fost depășite, cum ar fi în jurul fabricii 3M din Zwijndrecht, unde furnizorii de apă potabilă se aprovizionează din surse mai puțin afectate de poluare. Cu toate acestea, pentru majoritatea regiunii Flandra, rezolvarea acestei probleme va fi o provocare majoră și urgentă.

-------------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel