Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Belgia. Fostul polițist care i-a executat pe frații români și-a aflat sentința: „Eram eu sau ei, pură autoapărare”
WhatsApp
Curtea de Assiză din Hainaut, Belgia, l-a condamnat, ieri, pe fostul comisar de poliție Francis Vandy la 25 de ani de închisoare pentru ucidere și ucidere din culpă a doi frați de origine română. Constantin, în vârstă de 58 de ani, și Gabriel, în vârstă de 45 de ani, au fost prinși în 2019 de Vandy încercând să prindă crapi în iazul său fără permisiunea lui.
Belgia. Fostul polițist care i-a executat pe frații români și-a aflat sentința: „Eram eu sau ei, pură autoapărare” FOTO: captură nieuwsblad.be

Un fost ofițer de poliție judiciară a ucis doi români care au îndrăznit să pescuiască în iazul său de trei ori fără permisiunea lui. 

Francis Vandy nu se bucura de cea mai bună reputație în rândul colegilor săi nici în anii de serviciu. „Un ciudat”, „neprietenos”, sunt descrierile pe care le-au făcut foștii colegi. Atât la nivel privat, cât și la locul de muncă, cariera lui este, de asemenea, punctată cu incidente violente. Faptul că era un ciudat și că de obicei mergea înarmat peste tot, nu l-a ajutat în proces.

Acesta a fost și cazul când i s-a spus, pe 28 august 2019, de către un vecin care își plimba câinele, că românii pescuiesc din nou în iazul său din Forchies, lângă Charleroi, unde Vandy creștea crap. Nu a ezitat nicio clipă, a luat cu el o armă și a ajuns la fața locului în jurul orei 20:30.

Belgia. Doi români, găsiți fără viață într-un tufiș. Un fost șef de poliție i-a atacat pentru că pescuiau în iazul lui

 

Vecinii au auzit două sau trei împușcături

 

Vandy nu-i venea să-și creadă ochilor: i-a surprins deja pe români pescuind de două ori în ultimele luni și i-a alungat cu mult scandal. Constantin și Gabriel erau însă pescari pasionați care veneau de la Bruxelles în satul Hainaut, pentru că au reușit să prindă câțiva crapi cu ocazii anterioare în acel iaz. „Nu s-ar fi gândit niciodată că vor muri pentru câțiva pești”, a mărturisit fiul lui Constantin la proces.

Vecinii au auzit două sau trei împușcături. A doua zi, trupurile neînsuflețite ale celor doi frați români au fost găsite la fața locului. Ambii au fost împușcați în cap cu un glonț.

Fostul comisar Vandy a apărut rapid ca un posibil autor. Caracterul său, faptul că era înarmat în permanență, certurile pe care le-a avut anterior cu victimele și avertismentele pe care le-a dat, l-au făcut principalul suspect. Vandy a fost arestat, dar a negat faptele. În timpul unei a doua interpelări câteva luni mai târziu, el a mărturisit.

„Condiții groaznice, greu de acceptat”. 37 de muncitori români sezonieri, exploatați la o livadă de pere din Belgia

 

„Eram eu sau ei, pură autoapărare”

 

Cu toate acestea, Vandy a oferit o versiune, care i-a făcut pe anchetatori să pară ciudată. „Când am ajuns acolo, am vrut doar să-i urmăresc pe cei trei bărbați prezenți. Dar s-au repezit spre mine. Simțindu-mă amenințat, mi-am scos arma și am tras în pământ. Băieții aceia au continuat să vină spre mine. Apoi am tras în ei. Eram eu sau ei, pură autoapărare. Al treilea bărbat a fugit”.

Versiunea respectivă a dramei a fost eliminată complet de procuror în timpul procesului de judecată. Juriul nu avea nicio îndoială că Vandy era dispus să-și folosească arma pentru a-i speria pe pescari. Desigur, jurații nu au exclus crima prin împușcătura care l-a nimerit pe Constantin, pentru că aceasta ar putea fi etichetată totuși drept o lovitură instinctivă. Dar că Vandy l-a împușcat și pe Gabriel după aceea, potrivit juriului, a fost intenționat.

Între timp, juriul a stabilit și pedeapsa: Vandy a fost condamnat la 25 de ani de închisoare.

 

------------------------------------

Dragi cititori, pagina de Facebook a site-ului ȘtiriDiaspora întâmpină probleme din cauza unor restricții abuzive care ne limitează impactul, iar astfel nu mai putem ajunge la dumneavoastră. Dacă doriți să fiți în continuare la curent cu cele mai importante știri și evenimente din Diaspora, vă rugăm să urmăriți și noua pagină a site-ului nostru:  

https://www.facebook.com/stiridiasporaexclusiv            

Vă mulțumim ca sunteți alături de noi,

Echipa ȘtiriDiaspora

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel