Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Avertisment din partea Londrei pentru Putin şi Xi: Occidentul se va opune dictaturilor
WhatsApp
Regatul Unit i-a avertizat vineri pe preşedinţii Rusiei şi Chinei, Vladimir Putin, respectiv Xi Jinping că aliaţii săi vor face front comun pentru democraţie, împotriva dictaturilor, transmite Reuters.

Aflată în Australia, Liz Truss, ministru de externe în guvernul condus de premierul Boris Johnson, a apreciat că dictaturile sunt acum mai încrezătoare decât au fost vreodată după sfârşitul războiului rece, iar britanicii şi aliaţii lor din "lumea liberă" trebuie să reacţioneze împreună la ameninţările globale, să îşi întărească legăturile cu democraţiile din regiunea indo-pacifică şi "să se opună agresorilor globali" care fac uz de dependenţa economică pentru a-şi atinge obiectivele.

Truss şi colegul ei de la Apărare, Ben Wallace, s-au întâlnit vineri la Sydney cu omologii lor australieni la consultările ministeriale bilaterale (AUKMIN) care au loc în fiecare an. S-a discutat despre un contract de achiziţie a unor submarine nucleare pentru Australia.

Ministrul australian al apărării, Peter Dutton, a declarat că nu există un proiect de amplasare a unei baze militare britanice în Australia, chiar dacă marina militară britanică şi-a sporit prezenţa în Pacific.

Acorduri de finanţare a infrastructurii în regiune



Cele două ţări au semnat acorduri de finanţare a infrastructurii în regiune, pentru a contracara influenţa Beijingului.

Într-un discurs în cadrul grupului de reflecţie pentru politica externă al Institutului Lowy, Truss i-a transmis lui Putin un avertisment: "să înceteze şi să facă pasul înapoi faţă de Ucraina înainte de a face o greşeală strategică uriaşă".

Agresorii globali "sunt încurajaţi într-un mod pe care nu l-am mai văzut de la Războiul Rece încoace", a mai spus Truss. "Ei încearcă să exporte dictatura ca pe un serviciu, în întreaga lume. De aceea regimuri ca acelea din Belarus, Coreea de Nord şi Myanmar îşi găsesc cei mai apropiaţi aliaţi la Moscova şi Beijing".

Regatul Unit ar trebui să coopereze cu state ca Australia, Israelul, India, Japonia şi Indonezia pentru a se opune agresorilor, în special în Pacific. "Este timpul ca lumea liberă să îşi menţină poziţia", a apreciat ea. "Constrângerea economică" suferită de Australia din partea Chinei a fost "unul din semnalele de alarmă" pentru Londra, indicând că Beijingul îşi foloseşte forţa economică pentru a ţine sub control alte ţări.

China a impus Australiei sancţiuni comerciale după ce guvernul de la Canberra a cerut o anchetă internaţională privind originile pandemiei de coronavirus. Beijingul a respins însă acuzaţiile de constrângere economică, reaminteşte Reuters, scrie Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel