Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Austria. Român, condamnat pentru că a luminat cu laserul elicopterul Poliției care survola protestul anti-Covid
WhatsApp
Un român, în vârstă de 33 de ani, a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru infracțiunea de „punere în pericol intenționată a siguranța aviației”, în Viena, Austria.
Austria. Un român a dat cu lumina unei lanterne în elicoperul polițiștilor care era deasupra protestatarilor anti-COVID: A primit închisoare

Românul a fost condamnat după ce, în timpul protestelor împotriva măsurilor privind Covid-19 din data de 20 noiembrie 2021 în piața Heldenplatz din Viena, Austria, a orbit temporar echipajul unui elicopter al poliției austriece cu ajutorul unei lanterne cu led care emite o lumină tip laser.

„Și ce s-ar fi întâmplat dacă laserul te-ar fi lovit direct în ochi și nu ai mai fi văzut nimic?”, este întrebarea adresată pilotului elicopterului, de Georg Olschak, președintele juriului, în procesul împotriva românului de 33 de ani:

 „Ne-ați fi felicitat pe toți”, răspunde ironic polițistul.

„S-ar putea prăbuși într-o astfel de situație?”, a mai întrebat președintele juriului.

„Da, colegul din spate nu mă putea ajuta”, clarifică ofițerul cât de periculoasă era situația din seara zilei de 20 noiembrie peste centrul Vienei.

 

Românul a dat de mai multe ori cu lanterna în elicopter

 

Era în jurul orei 17.00, când elicopterul, aflat la 600 de metri altitudine, a început să treacă prin piața Heldenplatz. Atunci a observat pentru prima dată că este orbit de un fascicul laser de la sol, spune martorul. „De îndată ce lovește cabina de pilotaj, lumina se împrăștie și devine strălucitoare. În cel mai rău caz, afară nu se mai vede deloc”, explică pilotul. Prin urmare, nu a mai putut zbura cu o vedere bună.

Conform pilotului, nu a fost singura "strălucire" în acea seară: între orele 17:05 și 17:50, lumina focalizată de la un pointer laser a lovit de mai multe ori cabina de pilotaj, motiv pentru care românul a fost acuzat de infracțiunea de „punere în pericol intenționată a siguranța aviației” care se pedepsește cu închisoare de la unu la zece ani.

 

Lanterna românului nu era o jucărie, ci se încadra în a doua clasă de lasere

 

„Ce făceai la demonstrație?”, îl întreabă Olschak pe inculpatul român, vizibil abătut. „Prietenii mei m-au invitat pentru că au vrut să bea o bere acolo. Și ne-am plimbat prin mulțime.”

„Există și locuri mai confortabile pentru a bea bere”, a spus președintele juriului. „Și de unde ai luat laserul și pentru ce?”, este următoarea întrebare. „L-am cumpărat de la o piață de vechituri, m-a ajutat în munca mea”, i-a răspuns românul. – „De ce?”, vrea să știe Olschak. „Sunt macaragiu. Iarna, când este întuneric, pot să le fac o lumină pe cofrajele colegilor de sus, de exemplu”, explică bărbatul.

Ceea ce se pare că nu știa este faptul că dispozitivul său nu era o jucărie, ci se încadra în a doua clasă de lasere. În acest caz, lezarea permanentă a ochilor la o distanță de 400 de metri este „probabilă”, citează președintele un document de la Ministerul de Interne.

 

„Îmi pare foarte, foarte rău”

 

În continuare, Olschak este interesat de motivul pentru care a dat cu lanterna în elicopterul care era în aer. „Nu pot să explic. Îmi pare foarte, foarte rău”, spune românul. Pentru a preciza apoi că în grupul de prieteni țintise mai întâi clădirile de distracție și apoi elicopterul. „Nu m-am gândit la nimic”, a repetat acuzatul. Avocatul său, Thomas Rachholz, subliniază, de asemenea, că clientul său nu a fugit când s-a apropiat poliția și a recunoscut imediat că el a dat cu lanterna.

De asemenea, avocatul apărării a considerat important să stabilească faptul că românul nu este deloc un critic al măsurilor anti-covid. „Ai fost înainte sau după la un astfel de miting?” întreabă el. „Nu”, este răspunsul românului. „Ești vaccinat? - Da”.

 

„Am văzut doar verde”

 

La acea vreme, al doilea polițist din elicopter a operat camera cu care filma. De asemenea, își amintește că laserul a fost folosit de mai multe ori. Ultima dată, în jurul orei 17.50, a fost lovit direct în ochi. „Am văzut doar verde”, confirmă el că de fapt nu a văzut nimic timp de o jumătate de secundă sau o secundă întreagă. Învinuitul își cere scuze ambilor martori.

În discursul său de încheiere, Rachholz pledează pentru combinația dintre o pedeapsă cu închisoarea condiționată și o amendă necondiționată, care este populară în vestul Austriei. 

Pedeapsa anunțată de Olschak după o scurtă deliberare este de doi ani de închisoare, dintre care opt luni necondiționate. 

Decizia nu este definitivă, românul poate să facă apel.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel