Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Austria. Îngrijitoarele românce condamnă sistemul și își cer drepturile: „Sunt obligate să doarmă pe o saltea la subsol și expuse abuzurilor și violențelor”
WhatsApp
Femeile din țările din Europa de Est vin în Austria pentru a avea grijă de oameni. Comunitatea de interese critică condițiile care sunt adesea „nenorocite”. O hotărâre din Germania a acordat acum unei asistente salariul minim - și asta ar putea avea consecințe de anvergură, potrivit krone.at.
Foto ILUSTRATIV

Aproape 11.500 de îngrijitori lucrează conform cifrelor WKO din Stiria. Majoritatea provin din România sau Slovacia și stau câte două sau patru săptămâni la rând. 92% dintre îngrijitori sunt femei, potrivit Amnesty International.

Un sistem care are câteva puncte slabe, după cum spune Simona D. de la Graz: „Un îngrijitor câștigă între 60 și 80 de euro pe zi - adică doi până la trei euro pe oră”. Un salariu minim nu se aplică aici. „Majoritatea lucrează cu un fals angajat independent. Ei încheie contracte cu agențiile și familiile, dar nu sunt angajați. Nu li se permite să își aleagă liber programul de lucru și să își negocieze singuri salariile”.

 

Îngrijitoarele românce sunt ademenite cu promisiuni false

 

Simona susține că sunt „inumane” condițiile de muncă. De asemenea, există o „lipsă de control”. Ea povestește despre îngrijitoarele românce care sunt ademenite cu promisiuni false, obligate să doarmă pe o saltea la subsol și sunt expuse violenței și abuzurilor - de exemplu cele care au în îngrijire persoanele cu demență.

„Credem că vor exista mai multe procese acum”, spune Simona. „Un model de ocupare a forței de muncă care beneficiază de supraveghetori este obiectivul nostru”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel