Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Atentat la Ierusalim, focuri de armă în fața unei sinagogi: cel puțin șapte morți. Teroristul a fost ucis; 42 de persoane, arestate
WhatsApp
Teroare în suburbia Neve Yaakov a Ierusalimului, la sfârșitul unei slujbe religioase. Poliția spune că atacatorul, care a fost răpus de forțele de ordine, era palestinian. Alte 42 de persoane au fost arestate.

Atacul armat a survenit la Neve Yaakov, cartier al coloniştilor israelieni în Ierusalimul de Est, parte a Oraşului Sfânt anexat de Israel. Şeful poliţiei, Kobi Shabtai, a evocat 'unul dintre cele mai grave atacuri comise în Israel în ultimii ani'.

Atentat la Ierusalim, focuri de armă în fața unei sinagogi

 

Rachetele lansate joi seară par a fi acum o diversiune. Armata a rămas cu ochii și cu privirea în sud și în Fâșia Gaza, uitându-se în sus pentru a vedea urmele de gloanțe. Răzbunarea pentru raidul din Jenin - nouă palestinieni uciși, printre care doi civili - a venit în schimb la nivelul străzii: din mașină, atacatorul a tras asupra credincioșilor care ieșeau din sinagogă, străzile fiind pline de lume în seara de Shabbat, cea mai sfântă perioadă.

A ucis cel puțin șapte persoane, inclusiv un adolescent, ultraortodox ca toți cei din acest cartier din partea arabă a orașului. Iar din Ierusalimul de Est spre Neve Yaakov a călătorit și teroristul, care a fost ucis de o echipă de intervenție a poliției. El a fost identificat ca fiind un palestinian din tabăra de refugiați palestinieni din Shuafat, Ierusalimul de Est. Unele surse îl prezintă ca aparținând Hamas, altele ca fiind un militant al Brigăzilor Martirilor Al-Aqsa; cu toate acestea, nu ar fi fost un nume cunoscut de serviciile de securitate. 

Este cel mai grav masacru din 2008, când un palestinian rezident în estul țării a intrat cu o mitralieră într-o yeshiva, o școală religioasă, soldându-se cu moartea a opt elevi. Jihadul islamic - cei mai mulți dintre cei uciși în confruntările de miercuri dimineață fiind afiliați ai săi - a lăudat operațiunea, iar Hamas a proclamat: "Este singurul răspuns posibil". Fundamentaliștii stăpânesc Gaza din 2007, după ce au preluat controlul de la Autoritatea Palestiniană în urma unei lovituri de stat, și preferă ca linia frontului să rămână spre Cisiordania și Ierusalim. Rachetele lansate după raidul din Jenin au fost o reacție limitată, pentru a-și arăta sprijinul și pentru a evita totuși un război total ca în mai 2021.

'Unul dintre cele mai grave atacuri comise în Israel în ultimii ani'

 

Itamar Ben Gvir, proaspăt numit ministru al Securității Naționale, și-a făcut imediat apariția la locul atacului. În trecut a cerut pedeapsa cu moartea pentru atentatori, acum este la guvernare și supravegherea mișcărilor israeliene îi revine și lui. Susținătorii săi au mărșăluit miercuri seară pe străzile din Orașul Vechi, iar unele sloganuri îl acuzau că este prea blând cu Hamas: a fost ales în urma unei campanii axate pe securitate, dezgolind pistolul pe care îl poartă mereu asupra sa. În Neve Yaakov, ministrul, care este, de asemenea, liderul partidului de ultra-dreapta Otzm“ Yehudit (“Puterea evreiască“), a fost întâmpinat de demonstrații furioase: “Moarte arabilor! Moarte teroriștilor“ au scandat demonstranții. “Guvernul trebuie să reacționeze“ a răspuns ministrul. În cursul serii, la fața locului a sosit și premierul Benjamin Netanyahu. “ Unul dintre cele mai grave atacuri, vom acționa cu hotărâre“, a declarat premierul.

În fața israelienilor reapar imaginile celei de-a doua Intifade, masacrele comise de kamikaze, cadavrele civililor acoperite de foi de argint. La fel ca acum douăzeci de ani, Ierusalimul este în centrul atacurilor, la fel ca acum douăzeci de ani, Jenin este orașul pe care forțele de informații își concentrează supravegherea. În nordul Cisiordaniei de Vest, printre casele sale a avut loc una dintre cele mai sângeroase bătălii din cadrul Operațiunii Scutul Defensiv, ordonată de premierul de atunci, Ariel Sharon. A fost întotdeauna un bastion al Fatah, dar președintele Abu Mazen a pierdut controlul asupra lui. Hamas și Jihadul se consolidează, milițienii sunt uniți în grupul Fiii taberei (refugiați). Deocamdată, copii fără părinți politici, o nouă generație de violență.

Statele Unite au condamnat imediat “accidentul oribil“

 

Benjamin Netanyahu - care la sfârșitul săptămânii ar trebui să îl primească pe Antony Blinken, secretarul de stat american, vizita nu a fost deocamdată amânată - este considerat unul dintre liderii cel mai puțin înclinați spre aventuri războinice. În consiliul de securitate deja convocat, el trebuie acum să facă față presiunii lui Ben Gvir și a celorlalți ultranaționaliști aflați la putere alături de el.

Statele Unite au condamnat imediat “accidentul oribil“, în timp ce ministrul italian de externe Antonio Tajani a declarat într-un tweet că este “consternat de atacul asupra sinagogii în timpul Shabbat“.

Patruzeci şi două de persoane au fost arestate în vederea interogării după atacul sângeros comis vineri în apropierea unei sinagogi în Ierusalimul de Est, a anunţat sâmbătă poliţia israeliană, citată de AFP.

Cel puțin șapte morți în atentatul din Ierusalim. Teroristul a fost ucis

 

Un palestinian de 21 de ani a împuşcat mortal vineri seara şapte persoane în apropierea unei sinagogi din Ierusalimul de Est în timpul slujbei de shabbat, atacatorul fiind ucis la capătul unei curse de urmărire. 'Poliţia a arestat 42 de suspecţi pentru a-i interoga, unii făcând parte din familia teroristului', a indicat poliţia într-un comunicat. Alţi suspecţi locuiesc în acelaşi cartier din Ierusalimul de Est, a adăugat poliţia.

Într-un comunicat separat, poliţia a indicat că forţele israeliene fuseseră plasate în 'stare de alertă maximă'.  După atacul de vineri seara, premierul israelian Benjamin Netanyahu promisese 'măsuri imediate', fără alte precizări, şi i-a invitat pe israelieni să nu-şi facă dreptate ei înşişi, ci să lase aceasta în seama armatei şi poliţiei. Împuşcăturile au survenit a doua zi după un raid al armatei israeliene la Jenin, în nordul Cisiordaniei, care i-a costat viaţa pe nouă palestinieni.

Armata israeliană a declarat sâmbătă că îşi va întări dispozitivul cu un batalion în Cisiordania după acest atac, conform Reuters. Gruparea fundamentalistă Hezbollah a salutat sâmbătă, într-un comunicat, atacul în cursul căruia un trăgător palestinian a omorât şapte persoane şi a rănit alte trei vineri în apropierea unei sinagogi din Ierusalim, potrivit agenţiei britanice de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel