Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Apelurile telefonice cu prefix +351, o escrocherie în creștere în Europa. Atenție dacă primiți un astfel de apel
WhatsApp
Mare atenție la apelurile cu prefixul +351: acestea sunt de obicei înșelătorii, în cazul în care nu așteptați un apel telefonic din Portugalia. 

Dacă primiți un apel telefonic cu prefixul +351 (00351), fiți precauți, deoarece ar putea fi o înșelătorie. Apelurile provin aparent din Portugalia și includ adesea un mesaj înregistrat care vă îndeamnă să salvați numărul și să luați legătura cu respectiva persoană prin WhatsApp. Această înșelătorie este un caz de phishing telefonic, având scopul de a fura date sensibile de la utilizatori.

De ce sunt vizate persoanele în căutarea unui loc de muncă

Această înșelătorie este deosebit de periculoasă și îi vizează pe cei aflați în căutarea unui loc de muncă. În unele cazuri, mesajul înregistrat pretinde că a primit un CV și solicită informații suplimentare. Utilizatorul este astfel invitat să deschidă o conversație pe WhatsApp pentru a continua discuția, ceea ce poate părea legitim în contextul unei căutări a unui loc de muncă.

Mecanismul înșelătoriei cu apeluri de la +351 (prefix)

Odată ce numărul este adăugat pe WhatsApp, începe un schimb de mesaje prin care se cer detalii personale suplimentare sau chiar documente necesare pentru un presupus proces de angajare. Aceste informații pot fi folosite pentru furt de identitate sau acces la conturi bancare. Este posibil ca la un moment dat să se ceară chiar datele de pe cardul bancar, inclusiv codul de securitate, sub diverse pretexte, de obicei că acolo ar urma să fie virat salariul, sau pur și simplu li se invocă obligativitatea deținerii unui card bancar. De asemenea, odată obținute actele se pot accesa credite online, de la diverse instituții care nu au instrumente prea complexe de verificare. 

Exemplu de escrocherie. O poveste reală din Italia

Un caz recent implică o femeie din Umbertide, care a primit un mesaj pe o aplicație de mesagerie în care i se spunea că fiica sa și-a pierdut telefonul și folosește un nou număr. A urmat o cerere de a trimite 920 de euro pentru o plată urgentă. Femeia a început să aibă suspiciuni când i s-au cerut detalii pentru un cont PostePay și a decis să verifice cu adevărata sa fiică înainte de a trimite banii. Astfel, a descoperit că a fost foarte aproape să devină victima unei escrocherii. A raportat incidentul la poliție.

Răspândirea phishing-ului și generațiile actuale 

Phishing-ul este în creștere, fiind o metodă folosită de infractori pentru a obține date de acces, parole și informații personale sub pretextul unor surse de încredere, cum ar fi bănci sau servicii online. Generațiile Millennials (născuți între 1981 și 1996) și Generația Z (născuți între 1997 și 2012) sunt printre cele mai afectate de astfel de fraude.

Exemple de Înșelătorii Online

Recent, o ofertă falsă de la Trenitalia a circulat pe Facebook, promițând achiziționarea unui abonament "Cartafreccia Platino Infinito" pentru 2 euro, valabil pentru un an de călătorii nelimitate. Instrucțiunile solicitau accesarea unui link și completarea unui chestionar. Uneori, aceste oferte false pretind că fondurile colectate sunt donate către proiecte caritabile sau sociale.

Concluzie

Fiți vigilenți la apelurile și mesajele neobișnuite, în special cele care solicită informații personale sau transferuri de bani. Verificați întotdeauna sursa și nu ezitați să contactați direct persoana sau instituția respectivă pentru confirmare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel