Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Apelul unui român din Italia, după ce cățelușa i-a fost luată de carabinieri: „Ajută-mă să o recuperez pe Maya!”
WhatsApp
Un român care locuiește în Reggio Emilia din Italia a fost obligat vineri să predea câinele carabinierilor pentru că nu avea carnet de sănătate, microcip și nu era vaccinat. „Numele câinelui meu este Maya, ajută-mă să o recuperez”, este apelul conaționalului.
„Ajută-mă să o recuperez pe Maya!” Apelul unui român din Italia, după ce cățelușa i-a fost luată de carabinieri: „Nu avea microcip și nu era vaccinată” FOTO: captură gazzettadireggio.it

În fața farmaciei municipale din Reggio Emilia, Italia, un român stă pe o pungă acoperită cu o pătură în carouri roșii și albe. „Scuză-mă, tu ești persoana care a avut câinele?”, îl întreabă un reporter italian. „Da, sunt eu”, răspunde el imediat. „Care este numele lui?”. „Maya”. Din buzunar scoate un portofel vechi, pe care îl deschide larg pentru a arăta un document. Românul citește actul sau de identitate și spune că este originar din Târgu Neamț.

„Ce ți-a spus poliția?”, îl întreabă reporterul italian, încercând să verifice versiunea cetățeanul care a spus pentru publicația Gazzetta că bărbatul credea că va primi înapoi cățelul. „Mi-l dau înapoi după zece zile pentru că a trebuit să aibă cip”, confirmă el. „Mi s-au părut cam multe zile, dar mi-au spus că sunt și zilele de weekend, sâmbăta și duminica”, adaugă bărbatul. Din buzunar, de data aceasta, scoate o bucată de hârtie scrisă de mână pe este scrie „Canisa municipală Reggio Emilia, via Falesina nr.4, 0522943704”. „Mi-au lăsat asta”, explică el. „Câinele este acolo acum, ai vrea să o ai înapoi?”. „Sigur”, răspunde el.

„Poți să mi-l aduci înapoi?”, întreabă el plin de speranță. Desigur, reporterul talian nu i-a dat speranțe false. În momentul de față, singur, fără ajutor, în mod realist românul cu greu va reuși să recupereze câinele. De fapt, duminică, contactată de publicația italiană gazzettadireggio.it, Isabella Bertoldi, șefa municipală de la canișa din Cella, unde se află acum Maya, a explicat că, odată microcipată și supusă profilaxiei sanitare necesare, va fi dată spre adopție. „Mă îndoiesc că va veni bărbatul să revendice câinele și, dacă da, va trebui și el să facă o cerere conform regulilor în vigoare. Și dacă nu este cetățean italian, din câte am înțeles, nici nu va putea cere să-l adopte”.

Emigrantă româncă: În Italia nu te simți niciodată acasă, iar în România ești străin, ești văzut ca cel care a plecat de acasă

 

„Ar putea să o primească pe Maya înapoi”

 

Potrivit legii, în a doua lună de viață, stăpânul câinelui are obligația să i se implanteze microcipul (oricine nu are implantat de către veterinar în limitele stabilite se pedepsește cu amendă de la 25 la 150 euro). Maya, însă, „nu are mai mult de două luni”. Tot din punct de vedere legal, este posibil să adopți un cățeluș după șaizeci de zile de viață.

Românul, care stă încă din iarna trecută în centrul istoric al orașului Reggio, în special în fața bibliotecii, explică că Maya provine din România, unde locuiește familia ei. În telefonul lui, cele mai recente fotografii din galerie îi arată împreună. Românul locuiește zi și noapte, pe stradă pentru că nu vrea să meargă la cămin. „După două zile trebuie să plătești”, spune el. „Vreau să trimit banii familiei mele din țară”.

În plus, câinii nu au voie în căminele publice, în principal din motive igienice și logistice. O problemă care este în discuție de ceva vreme și care a fost abordată cu inițiative izolate în unele orașe. La Bologna, de exemplu, în urmă cu câțiva ani s-a înființat Kennel Refuge, spațiul de primire al Asp Città di Bologna și Open Group conceput special pentru cei care au un câine și nu se află într-un context stabil de locuințe. Oaspeților li se garantează colaborarea continuă cu un medic veterinar (pentru vaccinări, analize de sânge, prescrierea de tratamente și intervenții atât la domiciliu, cât și în clinică), achiziționarea de medicamente mai ieftine și distribuirea gratuită de hrană uscată și în cutie. O colaborare care ar fi neprețuită și pentru român, dacă ar putea să se reîntâlnească cu Maya.

Giorgio Micagni, directorul autorității locale de sănătate a serviciului veterinar din Reggio Emilia, a declarat pentru sursa citată că „dacă persoana fără adăpost al cărei câine a fost luat demonstrează că este capabil să se ocupe de animal și oferă garanții în acest sens, ar putea chiar să-l primească înapoi. De ce nu?”.

Italia. Mădălina Ghenea rupe tăcerea. Actrița a fost victimă a urmăririi timp de șase ani și amenințată cu moartea: „Mi-a fost foarte frică”

 

--------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel