Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
ANM: Norul de fum de la Cernobîl se deplasează spre Marea Neagră
WhatsApp
Norul de fum de la Cernobîl se deplasează joi spre zona Odessa și nordul Mării Negre, iar din noaptea de joi spre vineri tendința de deplasare va fi spre estul Ucrainei și sud-vestul Rusiei, a anunțat joi Administrația Națională de Meteorologie.
ANM: Norul de fum de la Cernobîl se deplasează spre Marea Neagră

Potrivit ANM, direcția dominantă a vântului va fi joi dinspre nord-nord-vest către sud-sud-vest, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei - zona Odessa și nordul Mării Negre.

Vântul va sufla în general moderat, cu viteze la rafală de până la 40-45 km/h.

Începând din noaptea de joi spre vineri, circulația aerului se va reorienta și se va realiza dinspre vest către est, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către estul Ucrainei și sud-vestul Rusiei.

Meteorologii spun că în zona de evoluție a norului de fum, în intervalul 19 – 21 mai, probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi redusă.

Autoritățile din Ucraina au anunțat miercuri un incendiu de vegetație în zona Cernobîl.

 

Rusia a adus lumea ''în pragul catastrofei'' prin ocuparea centralei nucleare Cernobîl, acuză Zelenski

 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat marţi Rusia că a adus lumea ''în pragul catastrofei'' prin ocuparea, la începutul invaziei sale în Ucraina, a centralei Cernobîl, locul unde a avut loc cel mai grav accident nuclear din istoria omenirii, informează AFP.

"Lumea era din nou în pragul catastrofei, pentru că, pentru armata rusă, zona şi centrala Cernobîl erau un teritoriul normal pentru a conduce operaţiuni militare", a declarat Zelenski în timpul unei conferinţe de presă susţinute la Kiev alături de directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi.

"Ei nici măcar nu au încercat să se preocupe de securitatea nucleară", a continuat preşedintele ucrainean, acuzând forţele ruse că au ţinut pe teritoriul centralei "un contingent de vehicule blindate care distrugeau suprafaţa solului şi ridicau o cantitate extraordinar de mare de praf, în special de particule radioactive".

"Niciun stat din lume nu a creat după 1986 asemenea ameninţări la scară largă pentru securitatea nucleară în Europa şi în lume precum a creat Rusia după 24 februarie", ziua declanşării invaziei sale în Ucraina, a continuat preşedintele ucrainean.

Zelenski a făcut aceste declaraţii la exact la 36 de ani după accidentul nuclear de la Cernobîl, când un reactor al centralei a explodat, în 1986, contaminând o bună parte din Europa, mai ales Ucraina, Rusia şi Belarus.

La rândul său, Grossi a subliniat că au existat "pagube" şi zone săpate lângă teritoriul centralei, promiţând un raport detaliat în viitorul apropiat şi eforturi pentru restabilirea infrastructurilor.

Denumită "zonă de excluziune", teritoriul cu o rază de 30 de kilometri în jurul centralei este puternic contaminat şi este interzisă locuirea acolo în regim permanent.

 

Zelenski i-a îndemnat pe liderii străini la o "reacţie eficace"



Chiar dacă forţele ruse s-au retras la sfârşitul lui martie de la centrala din Cernobîl, ele se află în continuare la cea din Zaporojie, în sudul Ucrainei.

Zelenski i-a îndemnat pe liderii străini la o "reacţie eficace" care să asigure controlul ucrainean asupra centralei nucleare din Zaporojie, inclusiv prin desfăşurarea de Căşti Albastre.

"Chiar astăzi (marţi), ei (ruşii) au lansat trei rachete asupra Ucrainei, (rachete) care au survolat direct blocurile centralelor noastre nucleare", şi-a exprimat Zelenski îngrijorarea.

Ucraina deţine 15 reactoare în patru centrale nucleare active, în afară de depozitele de deşeuri radioactive precum este cel de la centrala Cernobîl.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel