Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Peste 8.000 de cazuri de presupuse crime de război, comise de ruși în Ucraina, identificate de anchetatori
WhatsApp
Anchetatorii ucraineni au identificat „peste 8.000 de cazuri” de presupuse crime de război de la începutul invaziei ruse, a afirmat joi procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, citată de AFP și Agerpres.
Peste 8.000 de cazuri de presupuse crime de război, comise de ruși în Ucraina, identificate de anchetatori.

„Avem acum peste 8.000 de cazuri”, a indicat ea într-un interviu acordat canalului german Deutsche Welle. „Este vorba de fapt de 8.600 de dosare privind doar crimele de război şi de peste 4.000 de dosare care au legătură cu crimele de război”, a precizat Venediktova.

Aceste presupuse crime cuprind „ucideri de civili, bombardamente asupra infrastructurilor civile, torturi” şi „crime sexuale” semnalate în „teritoriile ocupate ale Ucrainei”, potrivit magistrului ucrainean. Procurorii anchetează de asemenea cazuri de „utilizare de arme interzise”, a adăugat ea.

Potrivit procurorului general ucrainean, investigaţiile în ţară asupra acestui tip de cazuri sunt efectuate de „peste 8.000” de persoane pe teren.

„Noi am creat o echipă de anchetă comună pe platforma Eurojust (Agenţia de cooperare judiciară europeană). Alte 14 state au deschis propriile lor dosare penale privind agresiunea comisă de Federaţia Rusă”, a subliniat procuroarea.

 

Moscova a negat orice responsabilitate



Anchetatorii nu pot în schimb să se deplaseze în mai multe zone din estul Ucrainei, ca de pildă la Mariupol, Doneţk şi Lugansk. „Nu avem acces în aceste teritorii, dar ne putem face treaba”, a asigurat ea. „Putem interoga persoanele care au fost evacuate din aceste teritorii”, a explicat procurorul general ucrainean.

Anchetatorii utilizează de asemenea „conexiunile radio şi conexiunile audio ale ocupanţilor” pentru a identifica eventuale cazuri, a conchis Venediktova.

Ucrainenii au acuzat trupele ruse de crime de război în acest în mai multe orașe, dar Moscova a negat orice responsabilitate şi a vorbit despre „înscenări” ale autorităţilor ucrainene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel