Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Aleksandr Lukaşenko: „Belarusul participă” în războiul din Ucraina, dar nu este o parte militară activă
WhatsApp
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat, marţi, că „Belarusul participă” în războiul din Ucraina, dar nu este o parte militară activă în conflict.

„În ceea ce priveşte participarea noastră la o operaţiune militară specială în Ucraina, participăm. Nu o ascundem. Dar nu ucidem pe nimeni. Nu ne trimitem armata nicăieri. Nu ne încălcăm obligaţiile”, a afirmat Lukaşenko, potrivit Știrile PRO TV, în timpul unei întâlniri militare, potrivit unei înregistrări video a întâlnirii transmisă agenţia de ştiri de stat Belta.

El a mai spus apoi că ţara sa „participă” în război, împiedicând extinderea acestuia în Belarus şi împiedicând „un atac asupra Belarusului sub pretextul unei operaţiuni militare speciale organizate de Polonia, Lituania şi Letonia”.

„Aşa cum am spus, nimeni nu va împuşca ruşi în spate de pe teritoriul Belarusului. Aceasta este participarea noastră”, a subliniat liderul belarus.

Lukaşenko a adăugat că Belarusul este, de asemenea, prins în conflict ca punct de intrare pentru refugiaţi.

„Da, tratăm oamenii dacă este necesar. Da, hrănim oamenii. Şi nu numai pe ruşi. Îi hrănim în special pe acei refugiaţi, cerşetori, oameni săraci care vin la noi din Ucraina... Cum să nu-i hrănim, cum să nu-i tratăm? Aceasta este participarea noastră în această operaţiune militară. Nu există altă cale şi nu va exista”, a continuat preşedintele belarus.

El a menţionat că Minskul nu intenţionează să anunţe vreo mobilizare, dar că intenţionează să înveţe din experienţa Rusiei.

Lukaşenko a fost un aliat apropiat al omologului său rus Vladimir Putin, iar Belarus a fost folosit ca punct de lansare pentru trupele ruse în luna februarie.

Liderul belarus a denunţat anterior că ţara sa a fost „târâtă” în război.

 

Vezi și 

 

Președintele Lukașenko mobilizează școlarii pentru recolta de cartofi: "Un bun antrenament fizic"

 

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a lansat luni un apel la mobilizarea şcolarilor pentru recolta de cartofi din această fostă republică sovietică, afirmând că va fi un "bun antrenament fizic" pentru ei şi o "mulţumire" pentru părinţii lor, notează AFP.

Principal aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin, Aleksandr Lukaşenko, fost director al unei ferme de stat sovietice care, din 1994, conduce ţara cu o mână de fier, este cunoscut pentru derapajele sale verbale şi propunerile radicale.

El s-a arătat indignat luni, în cursul unei şedinţe de guvern, că este interzisă în şcolile din Belarus "mobilizarea elevilor pentru recoltarea de mere sau cartofi", descriind această stare de fapt drept o "sălbăticie".

"Cu ce exemplu ne vom creşte atunci şcolarii, copiii?", a întrebat el, referindu-se la această practică care exista pe vremea URSS.

"Se spune că este exploatare. Dar ce exploatare poate fi dacă este vorba despre o persoană merge la muncă timp de cinci sau şase ore? Va fi o mulţumire pentru părinţi şi un bun antrenament fizic pentru copii", a continuat şeful statului, apreciind că aceasta că va "uni oamenii".

Citește continuarea AICI...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel