Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
A apărut o nouă metodă de înșelătorie: Românii sunt targetați cu mesaje înregistrate în limba engleză
WhatsApp
Un bărbat a ales să împărtășească o experiență îngrijorătoare pe platforma de socializare Facebook, avertizând compatrioții săi cu privire la o nouă metodă de înșelătorie care a început să se răspândească în rândul românilor. Acesta a descris cum a fost contactat de un presupus ofițer de poliție printr-un mesaj înregistrat în limba engleză și a relatat modul în care încearcă să vizeze victimele.
Alertă în România: Metodă de înșelătorie folosește numele și imaginea Ministrului Energiei! / Foto: Unsplash

În mesajul său, bărbatul a subliniat asemănarea acestei noi scheme cu o metodă de înșelătorie cunoscută sub numele de "Metoda Accidentului", care a fost folosită în trecut. Acest tip de înșelătorie implică un apel telefonic sau un mesaj vocal înregistrat în care persoana este informată că numărul său de identificare personală (CNP) a fost legat de comiterea unor infracțiuni grave.

 

A apărut verișoara „Metodei Accidentului"

 

„A apărut verișoara Metodei "Accidentul" în care ești sunat și asculți un mesaj inregistrat în limba engleză în care ți se precizează că CNP-ul tău a apărut în comiterea unor infracțiuni, există un mandat de arestare pe numele tău și să apeși tasta 1 ca să vorbești cu ofițerul care se ocupă de caz. Probabil să "plătești" o amendă pentru a rezolva situația. În cazul meu numărul a fost +40 705 224943.”, scrie bărbatul.

Acesta este un exemplu clar al modului în care infractorii folosesc tehnici de manipulare pentru a speria oamenii și a-i face să acționeze impulsiv, de cele mai multe ori în detrimentul propriilor finanțe.

 

Mai multe persoane au trăit experiența

 

O femeie a adăugat o altă perspectivă la această metodă de înșelătorie, menționând că în cazul său, înșelătorii au pretins că erau de la poliția română, dar au continuat să vorbească în limba engleză. Aceasta sugerează că infractorii încearcă să imite oficialitățile pentru a câștiga încrederea victimelor, deși comunicarea lor într-o limbă străină poate ridica semne de întrebare cu privire la autenticitatea apelului.

„În cazul meu a fost povestea cu cardul bancar implicat în spălare de bani, dar tot în engleză vorbea . Zicea că este de la poliția română dar vorbea în engleză.”, scrie ea.

În cazul în care sunteți contactat de o astfel de înșelătorie sau vă confruntați cu o situație similară, este esențial să raportați incidentul autorităților competente pentru a contribui la investigația și combaterea acestor infracțiuni. Este important de reținut că victimele nu trebuie să se simtă vinovate și trebuie să solicite sprijin din partea poliției și a altor organizații specializate în combaterea infracțiunilor cibernetice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel