Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Adrian Țuțuianu la DC Votez: Amenințările Rusiei la adresa României și reformele necesare pentru un stat mai puternic
WhatsApp
Adrian Țuțuianu, secretarul general adjunct al Guvernului și candidat pentru echipa PSD, București, a fost invitat recent în cadrul emisiunii DC Votez, moderată de jurnalistul Bogdan Chirieac. În cadrul discuției, Țuțuianu a abordat teme importante privind securitatea națională a României, situația geopolitică regională, dar și reformele administrative esențiale pentru modernizarea statului român.
Foto: Captura Youtube

Un subiect intens discutat în cadrul emisiunii a fost situația de securitate din regiune, în contextul războiului din Ucraina. În fața întrebării moderatorului despre posibilele consecințe ale unei eventuale înfrângeri a Ucrainei, Țuțuianu a explicat că România s-ar afla într-un pericol semnificativ.

„Dacă Ucraina va fi învinsă pe câmpul de luptă, există posibilitatea, șanse reale, ca Rusia să-și propună să ajungă la Odessa și apoi la gurile Dunării. Asta ar fi pentru România o problemă majoră de securitate. Și interesele strategice ale Rusiei sunt foarte clare. Accesul la gurile Dunării, nu transformarea Mării Negre într-o zonă de interes strategic importantă. De la Odessa se poate ajunge foarte ușor la Tiraspol și făcută joncțiunea cu așa-numita Republica Transnistria, ceea ce ar complica extraordinar situația noastră.", a spus Adrian Țuțuianu.

Chirieac a adus în discuție un scenariu amplu de expansiune rusească în Marea Neagră, un plan cunoscut ca „Platanul lui Putin", care include controlul întregului litoral al Mării Negre, de la Odessa până la gurile Dunării. Țuțuianu a adăugat că această intenție face parte dintr-o strategie istorică a Rusiei, care a urmărit întotdeauna extinderea influenței în regiunea Mării Negre și spre sud, spre Bosfor și Dardanele.

„Este istorică această chestiune. Stalin a înființat Republica Sovietică Socialistă Moldovenească în anul 1924, tocmai pentru a menține teza existenței unei Moldovii pe partea Imperiului Rus, sovietic. Există o constantă politică a Rusiei de la Petru cel Mare în Coace, anume aceea de a se extinde continuu în zona asiatică și spre gurile Dunării, spre Bosford, Dardanele, în așa fel încât această zonă să fie una de influență extraordinară pentru Imperiul Rus, indiferent de ideologiile politice care au trecut timpul.", a explicat Țuțuianu, referindu-se la vechile strategii ale Imperiului Rus.

 

Guvernul și reformele necesare pentru România

 

În continuare, discuția s-a îndreptat spre reformele administrative și economice necesare pentru îmbunătățirea guvernanței în România. Bogdan Chirieac l-a întrebat pe Țuțuianu ce măsuri concrete ar putea fi implementate după 1 ianuarie 2025 pentru eficientizarea administrației.

„Sunt mai multe lucruri pe care se pot face. Eu vă spun două, trei direcții importante unde suntem implicați noi la Secretariatul General al Guvernului. În primul rând, avem ca obiectiv aderarea la OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică). Este la noi, la SGE. Este importantă din perspectiva funcționalității economiei noastre naționale, din perspectiva îmbunătățirii managementului întreprinderilor de stat, întreprinderilor publice, din perspectiva accederii noastre la soluții de finanțare cu dobânzi care să fie mai mici decât cele pe care le avem astăzi. Pornind de la împrejurarea că OCDE-ul este o organizație economică cu reguli foarte clare, care generează totdeauna, prin primirea noastră în OCDE, va genera și o creștere a interesului investitorilor pentru România.

Programul Partidului Social Democrat prevede aderarea în 2026. Eu particip de aproape 2 ani de zile la lucrările comitetului pentru guvernanță corporativă și întreprinderi de stat. Suntem apreciați și cred că vom obține toate avizele necesare în vederea aderării.", a declarat Țuțuianu.

În ceea ce privește întreprinderile de stat, Țuțuianu a explicat că în ultimii ani au fost introduse norme de guvernanță corporativă inspirate de reglementările OCDE, iar în prezent se lucrează la profesionalizarea managementului acestora. „Vom elimina influența politică din consiliile de administrație ale întreprinderilor publice", a afirmat secretarul general adjunct al Guvernului, subliniind că numirile vor depinde strict de performanță.

Un alt punct discutat a fost necesitatea predictibilității legislative și stabilității fiscale. Țuțuianu a subliniat importanța unei politici fiscale stabile, care să atragă investitori și să sprijine dezvoltarea economică. „Este nevoie de simplificarea procedurilor administrative, de digitalizare și de reforme care să vizeze modernizarea administrației publice din România", a spus el.

 

Youtube video image

Partidul Social Democrat - PSD, CMF 11240017

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
pixel