Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Zelenski: "Bucovina, ocupată de români". Istoricul Andrei Popescu demontează propaganda rusă: Asta trebuie să înțelegem!
WhatsApp
Istoricul Andrei Popescu atrage atenția asupra notei înșelătoare în care a fost interpretată declarația președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a spus, în 2020, că "Bucovina de Nord a fost ocupată de români". Potrivit lui Popescu, declarația promovată de "propagandiștii putiniști" și de "românii ucraineanofobi" este scoasă din context, cu scopul de a stârni discuții din care să reieasă că poporul ucrainean este dușmanul nostru. Contactat de ȘtiriDiaspora, istoricul a explicat și care ar putea fi scopul unei asemenea manipulări.

Istoricul român Andrei Popescu demontează o știre falsă rostogolită pe rețelele de socializare, potrivit căreia președintele ucrainean Volodimir Zelenski urăște poporul român. Într-un mesaj publicat pe pagina oficială de Facebook, Popescu aduce o serie de lămuriri privind declarația lui Zelenski din 2020.  

"Lămuriri privind celebra declarație a lui Volodimir Zelenski: 'Bucovina de Nord a fost ocupată de români'

În contextul invaziei trupelor rusești în Ucraina, mulți cetățeni ai țării noastre, mânați de sentimente de ură, se întrec în a arăta că agresiunea este justificată, repetând obsesiv argumentele regimului putinist: Ucraina este un stat artificial, iar ucrainenii nu au o istorie, o limbă sau o cultură proprie, fiind unul și același popor cu rușii. Aceste afirmații sunt făcute de două categorii de oameni: propagandiștii regimului lui Putin și cei care nu numai că nu cunosc deloc istoria, dar nici nu au curiozitatea să caute informații, repetând aberațiile altora. Nu intru în amănunte despre istoria, limba și cultura ucrainenilor. Există destule surse pe care le puteți găsi pe internet.

Printre subiectele preferate ale propagandiștilor putiniști și ale românilor ucraineanofobi este cel al unei declarații făcute de președintele ucrainean Zelenski în urmă cu doi ani, de care brusc și-au adus aminte. Scoțând din context această declarație, cei care o tot distribuie obsesiv pe Facebook și în alte spații virtuale amintesc de o singură parte a discursului, în care Zelenski a spus că „Bucovina de Nord a fost ocupată de români”. Scopul este de a stârni discuții din care să reiasă că poporul ucrainean este dușmanul nostru.

Contextul în care a făcut Zelenski declarația este important

 

Mai întâi, să vedem care a fost de fapt declarația lui Zelenski și în ce context a fost ea făcută. Anual, Ucraina sărbătorește 22 ianuarie „ziua unității ucrainene”. Data celebrează semnarea unui act de unire în 1919, de către reprezentanții Republicii Populare Ucrainene și Republicii Populare a Ucrainei Occidentale. Contextul istoric este foarte complex, dar pentru simplificare voi spune că R.P.U. era statul creat în timpul Marelui Război de ucrainenii din Rusia, iar R.P.U.O. era cel al ucrainenilor din Austro-Ungaria. Teoretic, ucrainenii aveau dreptul la autodeterminare, la fel ca românii, polonezii, cehii, slovacii și celelalte popoare care fuseseră sub marile imperii, dar în realitate crearea statului lor a eșuat, din multiple motive, pe care Zelenski a încercat să le enumere în discursul său din 2020:

„În toate colțurile Ucrainei, acest lucru [adică semnarea actului unirii] a fost întâmpinat cu entuziasm și inspirație: în sfârșit a existat șansa de a construi o țară unită și independentă. Din păcate s-a pierdut. Ambițiile politicienilor i-au împiedicat să atingă adevărata unitate de stat. Unitate nu în cuvinte, ci în fapte. Curând, [guvernul] RPU a părăsit Kievul sub presiunea bolșevicilor, cea mai mare parte a teritoriului Galiției a fost ocupată de trupe poloneze, Bucovina de Nord a fost ocupată de români, iar Cehoslovacia a luat Transcarpatia. Au trecut peste o sută de ani. Am tras concluzii din această poveste?”

"Nu este vorba de o ură a președintelui ucrainean față de români"

 

Citind și restul discursului, se poate vedea că nu este vorba de o ură a președintelui ucrainean față de români. Mesajul principal este țintit către clasa politică a țării sale, pe care Zelenski o îndemna să tragă concluzii din ceea ce s-a întâmplat în 1919, lăsând la o parte ambițiile personale. Ajungând la partea care ne interesează cel mai mult, discursul sugerează că, din cauza slăbiciunilor clasei politice, statul ucrainean a eșuat, iar țările din jur au profitat de acest lucru, anexând diverse teritorii: Uniunea Sovietică a ocupat cea mai mare parte a Ucrainei (inclusiv Kievul), Polonia a ocupat Galiția, România a ocupat Bucovina de Nord, iar Cehoslovacia a ocupat Transcarpatia.

La final, să răspundem la întrebarea: chiar a fost Bucovina de Nord ocupată de România? Răspunsul pe scurt este da. Bucovina era un teritoriu revendicat parțial de ucraineni, care reprezentau majoritatea populației în nord și est. Au existat încercări de împărțire a regiunii pe criterii etnice sau lingvistice, dar acestea nu au avut succes. La nivelul întregii provincii, nici românii, nici ucrainenii, nu reprezentau majoritatea populației, ci doar 34%, respectiv 38% din total, restul fiind format din evrei, germani, polonezi și alte etnii. Românii erau majoritari în localitățile din sud și est, iar ucrainenii constituiau cea mai mare parte a populației satelor din nord și vest (a se vedea harta din primul comentariu al acestei postări). Însă după ce ucrainenii au preluat controlul capitalei Cernăuți, reprezentanții românilor au solicitat sprijin armat din partea României. Astfel, în momentul în care a fost votată la Cernăuți unirea întregii Bucovine cu România, orașul era ocupat de militari români de circa două săptămâni.

România nu este într-o competiție cu Ucraina

 

Istoria este mult mai complexă decât cred unii și nu se rezumă la o permanentă bătălie dintre bine și rău, în care, bineînțeles, fiecare are pretenția că a fost de partea binelui. Obiectivele unui stat se suprapun de multe ori peste cele ale altuia. România Mare, în forma în care o știm, a fost făcută în detrimentul unor țări ca Ucraina, Ungaria sau Bulgaria, la fel cum Ucraina Mare, dacă ar fi existat, ar fi inclus teritorii pe care românii, polonezii sau slovacii le consideră ca fiind ale lor. Pe termen lung, cred că ar fi fost mai benefic pentru noi să existe un stat ucrainean care să ne ferească de nenorocirea care a însemnat învecinarea cu Uniunea Sovietică.

Dar mi se pare păgubos să trăim neîmpăcați cu trecutul. Fostele teritorii românești care fac astăzi parte din Ucraina nu vor mai fi niciodată parte din România. Guvernul a semnat chiar un document prin care țara noastră a renunțat la orice pretenție asupra acelor teritorii. Așadar, nu suntem într-o competiție cu ucrainenii.

Nenorocirile lor nu ne aduc nimic bun, ba dimpotrivă. Ar trebui să ne concentrăm pe prezent și să planificăm viitorul, în care locul Ucrainei, ca și al Republicii Moldova, va fi probabil alături de noi, în Uniunea Europeană. Avem multe în comun, mult mai multe lucruri ne unesc decât ne despart. Ar trebui să învățăm din istorie, dar să nu rămânem blocați în trecut. Și ar trebui să fim mai empatici, mai înțelegători cu problemele altora.

Să încercăm să ne imaginăm cum ar fi fost ca noi să trecem prin ce trec ei. Să fim oameni!", este mesajul lui Andrei Popescu.

harta-bucovina 1910

Harta etnografică a Bucovinei (1910)

Care e scopul unei asemenea manipulări

 

Contactat de ȘtiriDiaspora, Andrei Popescu a explicat care ar putea fi scopul unei asemenea manipulări.

"Scopul propagandei este de a crea sentimente anti-ucrainene în România, care indirect devin sentimente pro-ruse. Dar cei mai mulți dintre cei care împrăștie acest tip de abordare nu fac propagandă în mod conștient, ci sunt doar mânați de xenofobie și naționalism extremist. Ei devin utili Kremlinului fără să știe lucrul acesta", a spus Popescu, în exclusivitate pentru ȘtiriDiaspora.

În ce cheie trebuie să înțelegem declarația lui Zelenski?

"Declarația lui Volodimir Zelenski trebuie înțeleasă în contextul în care a fost făcută. Ceea ce mi s-a părut ciudat este că pe rețelele sociale se repetă în mod obsesiv doar partea de frază în care este menționată Bucovina, dar nimeni nu are curiozitatea să caute întreaga declarație. De aceea am și scris textul de pe Facebook", mai spune istoricul.

 

Notă: Sublinierile (bold) și intertitlurile aparțin redacției

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
pixel