Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Zeci de români, victimele unor anunțuri false de angajare în în Spania. Au fost exploatați: fără bani, mâncare sau alte condiții
WhatsApp
Zeci de persoane, printre care și români, au căzut în plasa unor anunțuri de angajare false și au fost exploatați și ținuți în condiții inumane. 
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: freepik.com

Zeci de români au fost victimele unei grupări infracționale organizate după ce au căzut în plasa unor anunțuri de angajare în domeniul agricol în Spania. În anunțurile „angajatorului”, se oferea un salariu bun și condiții de cazare mai mult decât decente. Nimeni nu ar fi bănuit teroarea și chinurile prin care urmau să treacă după angajare.

Cum au fost păcăliți românii 

 

O anchetă de mare amploare a Poliției Naționale din Spania relevă o rețea infracțională organizată, specializată în ”recrutarea” forței de muncă în scopul exploatării. 

Concret, polițiștii au descoperit la fața locului, 21 de persoane de națională română și bulgară, care au fost exploatate și ținute în condiții aprige. Una dintre victime a încercat să își pună capăt vieții aruncându-se de la balcon, în timp ce alta, o fată minoră, a făcut avort spontan din cauza condițiilor pe care a trebuit să le îndure. 

Membrii grupării au reușit să recruteze victimele în România și Bulgaria prin anunțuri pe rețelele de socializare, în special pe Facebook. Ofereau salarii decente și condiții de viață bune, relatează presa locală.

Polițiștii au urmărit această rețea infracțională de mai mult de un an și au reușit să aresteze 15 persoane. Șase dintre ele au fost condamnate la închisoare, însă doar trei au rămas închise.

Conform autorităților, schema folosită de infractori era una sofisticată și profesională. Se pare că membrii grupării au creat firme de fațadă pentru a ”garanta” că totul este legal. Astfel, ofereau serviciile lor fermierilor din provincia Sevilla, care îi angajau fără să știe că îi exploatau pe lucrători. 

„Infractorii prezentau documente false apoi îi duceau pe lucrători să lucreze fără cele mai minime condiții umane.” au subliniat anchetatorii.

 

Prin ce au trecut victimele 

 

Victimelor li se asigura transportul din România și erau cazate în case unde locuiau deja membrii grupării, astfel încât aceștia să aibă control asupra lor nonstop.

„Lucrătorii” erau treziți la 07:00 dimineața și erau duși să lucreze în câmp indiferent de condițiile meteorologice. Îi exploatau până la ora 8 seara, fără să le ofere odihnă, salariu, apă sau mâncare. Nu existau pauze, nici măcar pentru mersul la toaletă. 

Nici „acasă” situația nu era bună. Infractorii amenințau victimele folosind violența și îi intimidau folosind machete de dimensiuni mari. Erau forțați să stea în casă și nu li se oferea nici măcar mâncare. Din raportul poliției, reiese că una din victime a fost nevoită să caute în container pentru a găsi mâncare.  

 

Șeful clanului, un român 

 

Polițiștii au descoperit că liderul grupării infracționale este un cetățean român. Liderul era deja cunoscut, fiind arestat în 2022 pentru infracțiuni similare. Se pare că după ce a ieșit din nou în libertate, românul și-a reluat „activitatea”. 

În timpul perchezițiilor efectuate în localitățile Brenes și Cantillana din Sevilla, agenții au descoperit dovezi importante, inclusiv trei mașini de lux, cinci machete de dimensiuni mari, 15 telefoane mobile scumpe și alte bunuri de valoare.

Printre obiectele confiscate se numără și "trei calculatoare, mai multe dispozitive de stocare, nouă ceasuri de lux, bijuterii, peste 37.000 de euro în numerar și diverse documente legate de anchetă", conform declarațiilor agenților implicați în operațiune. 

Încă nu s-a stabilit suma exactă a banilor obținuți prin această schemă, dar investigația continuă în vederea identificării întregii extinderi a activităților ilegale ale clanului.

 

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel