Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Wizz Air, obligată să plătească daune morale în valoare de 40.000 de euro unei familii din Oradea
WhatsApp
Compania Wizz Air a fost obligată să plătească daune morale în valoare de 40.000 de euro unei familii din Oradea după ce cursa de întoarcere din vacanță a fost anulată, motiv pentru care orădenii au ajuns acasă cu 5 zile întârziere.

O familie de orădeni a primit daune morale în valoare de 10.000 de euro fiecare din partea Wizz Air după ce li s-a anulat cursa din Madrid spre Sibiu și a pus familia într-o situație critică.

Peripețiile prin care a trecut familia 

 

La plecare, orădenii au luat avionul din Sibiu, unde trebuiau să şi aterizeze la întoarcere, dar cursa de retur a fost anulată fără să fie anunţaţi. Au reuşit să revină, cu întârziere de 5 zile, dintr-un alt oraş spaniol, Barcelona, şi nu în România, ci în Ungaria. În tot acel timp nu au primit nicio explicaţie şi niciun fel de asistenţă de la Wizz, relatează presa locală

Orădeanul și-a planificat din timp vacanţa în Spania de la finele anului 2020. Încă din luna septembrie a cumpărat printr-o agenţie de turism un pachet de servicii ce includea 4 bilete Wizz Air dus-întors Sibiu - Madrid, plus cazare pentru el, soţia, soacra de 71 ani şi băieţelul de 2 ani şi 10 luni.

"Am zburat de la Sibiu la Madrid pe 28 decembrie 2020, iar pe 8 ianuarie 2021 trebuia să ne întoarcem tot la Sibiu, unde am şi lăsat maşina", povestește bărbatul.

La revenire, însă, a avut cea mai neplăcută experienţă. "În aeroportul din Madrid am făcut formalităţile de îmbarcare şi am aşteptat cursa Wizz spre Sibiu, dar la două ore după ora programată pentru aterizare am aflat de la angajaţi ai aeroportului că acesta se închide din cauza vremii şi cursa e anulată. Am întrebat ce să facem şi ni s-a spus că nu există reprezentant Wizz în aeroport, ceea ce este aberant: Madrid e o capitală importantă şi orice companie trebuie să aibă reprezentanţi care să îndrume pasagerii", spune orădeanul. 

Cu speranţa că în acea noapte sau dimineaţă putea lua o altă cursă, familia a decis să rămână în aeroport. "Am dormit acolo, pe jos. Dimineaţa, am încercat să cumpărăm bilete pentru Bucureşti, singura cursă care mai era spre România, dar şi aceea a fost anulată. Nu ne-a contactat niciun reprezentant Wizz, nici măcar prin agenţia de turism. Fiind cu copilul mic şi cu soacra în vârstă, nu am mai rămas în aeroport, aşa că am căutat un hotel în zonă", spune bărbatul.

"În toată perioada dintre 8 şi 13 ianuarie informaţiile de pe site-ul Wizz Air au fost contradictorii şi greşite. De exemplu, în 12 ianuarie am aflat că avionul de la Budapesta pentru Madrid a aterizat la Barcelona abia după ce a ajuns acolo. Ne-au tratat cu partea dorsală, în bătaie de joc", zice orădeanul, care a reuşit să contacteze compania abia pe 13 ianuarie, când era în trenul spre Barcelona. 

"Personalul Wizz nici măcar nu vedea avionul garat în Barcelona şi căuta informaţii pe Google. Am întrebat când decolează spre Budapesta, iar timp de 30 de minute nu au ştiut să-mi răspundă", 

După 5 zile de peripeţii, familia Ursuţa a reuşit să ajungă la Budapesta, de unde a închiriat o maşină pentru a ajunge la Oradea. De aici, bărbatul a trebuit să meargă apoi la Sibiu pentru a-şi recupera propria maşină, lăsată acolo cu 16 zile înainte.

Peste 50 de reclamații au fost făcute

 

Bărbatul a făcut peste 50 de reclamaţii pe site-ul Wizz Air, însă de fiecare dată primind răspuns de la un robot care îi oferea drept compensație apă și sandwich-uri. Pus într-o situație fără soluție, în primăvara anului trecut avocatul a deschis un proces atât împotriva Sucursalei Wizz Air Hungary din România, cu sediul în Otopeni, cât şi a companiei-mamă, Wizz Air Hungary Ltd, cu sediul în Budapesta.

Concret, a cerut compensaţia de 1.600 euro (câte 400 euro pentru fiecare pasager), daune materiale de 1.185 euro şi 376 lei (contravaloarea cheltuielilor făcute în cele 5 zile pentru cazare, hrană şi transport la Barcelona, respectiv pentru recuperarea maşinii din Sibiu), plus daune morale de 80.000 euro (câte 20.000 euro pentru fiecare membru al familiei).

Cum a decurs procesul 

 

Procesul s-a judecat la Judecătoria Alba Iulia, care i-a dat dreptate orădeanului.

„Pârâtele nu au oferit nicio explicaţie pentru reprogramarea multiplă a zborurilor, nu au menţionat nicio situaţie excepţională ce ar fi putut genera anularea zborurilor şi nu au făcut dovada că pasagerilor li s-a acordat asistenţă", se arată în hotărârea judecătorească prin care orădenilor li s-au admis pretenţiile civile, însă i-au acordat daune morale de doar 40.000 euro.

Hotărârea pronunţată de Judecătoria Alba Iulia nu e definitivă.

De altfel, hotărârea a fost contestată atât de compania maghiară Wizz Hungary Ltd, cât şi de orădeni, care solicită să li se acorde întreaga sumă pentru daunele morale suferite.

„Problema cea mai mare a fost lipsa de comunicare. Timp de 5 zile, nu am putut lua legătura cu nimeni şi nu am primit nicio explicaţie, nimic. Iar când am reclamat pe site-ul Wizz ce ni s-a întâmplat, avem peste 50 de mesaje lăsate, am primit răspunsuri standard, de la un robot, cum că ne oferă sucuri şi sandwich-uri. O bătaie de joc”, a explicat avocatul Mircea Ursuţa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel