Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Vrei să muncești ca sezonier în străinătate? Află ce informații trebuie să găsești în contractul de muncă
WhatsApp
Zeci de mii de români merg anual să lucreze în alte țări, iar mulți trec prin adevărate drame.
Sursa foto: captură rnz.de

Pentru că nu au fost atenți la condițiile din contractele de muncă, unii ajung să fie exploatați de angajatori. Sau de firmele de intermediere.

Problemele pot începe chiar înainte să plece din țară. Unii sunt obligați să plătească pentru transport, deși drumul a fost achitat de angajator.

Prima recomandare făcută de autorități pentru cei care vor să plece în străinătate ca lucrători sezonieri este să verifice temeinic angajatorul. Dar și firma intermediară, adică agenția de plasare a forței de muncă.

Agenția care intermediază munca în străinătate este obligată să apeleze la o firmă specializată în transport internațional de persoane, dacă deplasarea spre locul de muncă este făcută în grupuri mai mari de 10 persoane. Importat de știut: dacă angajatorul plătește transportul, lucrătorii nu trebuie să accepte să fie și ei taxați pentru același lucru.

 

„Lucrătorul trebuie să aibă semnat contractul de muncă în limba română”

 

La cazare, dacă ea este organizată de angajator, costurile nu pot depăși un sfert din câștigul lucrătorului. Nu uitați că, după 8-10 ore de lucru, aveți dreptul la un timp de odihnă.

În contractul de muncă trebuie să apară și condițiile de despăgubiri în caz de boală, accidente de muncă ori deces.

„Înainte de a pleca din ţară spre locul de muncă din străinătate, lucrătorul trebuie să aibă semnat contractul de muncă sau documentul echivalent prevăzut de legislaţia statului respectiv, în limba română”, a declarat Larisa Papp, inspecția muncii, potrivit Știrile PRO TV.

Pe contractul de muncă trebuie să apară clar datele de identificare ale angajatorului străin, funcția sau meseria pe care o aveți, durata angajării, dar și condițiile de muncă. Tot pe act trebuie să fie trecute durata timpului de muncă și de repaus, salariul, condițiile de muncă și de climă, condițiile de locuit, dar și chestiuni care țin de hrană, sănătate și securitate în muncă.

 

În contract trebuie să apară clar eventualele obiceiuri din țara de destinație

 

Tot în contract trebuie să apară clar eventualele obiceiuri din țara de destinație ce v-ar putea pune sănătatea în pericol, dar și ce taxe și impozite ați putea plăti acolo. De asemenea, actul trebuie să prevadă și datele de contact ale ambasadelor ori ale misiunilor diplomatice din țara respectivă. Este esențial ca în contract să apară și clauze legate de despăgubiri în caz de boală, accidente sau deces, dar și condițiile de repatriere pentru astfel de situații.

Lista agenților de plasare a forței de muncă înregistrați poate fi consultată pe site-ul Inspecției Muncii. Acolo sunt și pliante cu informații ce pot deveni utile dacă v-ați găsit de lucru în țări precum Germania, Franța, Italia și Spania.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel