Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
„Vreau libertate!”. Proteste istorice în China: „Deschideți ochii și priviți lumea!” - VIDEO
WhatsApp
Protestele izbucnesc în toată China, inclusiv la universități și în Shanghai, unde sute de oameni au scandat „Jos, Xi Jinping! Demisia, Partidul Comunist!” într-un protest fără precedent de sfidare față de politica strictă și din ce în ce mai costisitoare a țării zero-Covid.
„Vreau libertate!”. Proteste istorice în China: „Deschideți ochii și priviți lumea!” - VIDEO

Un incendiu mortal la un bloc de apartamente din regiunea de vest a țării, Xinjiang, care a ucis zece persoane și a rănit nouă joi, pare să fi alimentat furia, deoarece a apărut un videoclip care părea să sugereze că măsurile de izolare au întârziat pompierii să ajungă la victime.

Protestele au izbucnit în orașe și la universități din toată China sâmbătă și duminică devreme dimineața, potrivit videoclipurilor din rețelele sociale și relatărilor martorilor. Videoclipuri difuzate pe scară largă pe rețelele sociale chineze arată sute de oameni din centrul orașului Shanghai aprinzând sâmbătă lumânări pentru a plânge morții din incendiul din Xinjiang.

Mulțimea a ridicat ulterior foi albe de hârtie albă – în ceea ce este în mod tradițional un protest simbolic împotriva cenzurii – și a scandat: „Am nevoie de drepturile omului, avem nevoie de libertate”. În mai multe videoclipuri, potrivit CNN, oamenii au putut fi auziți strigând cereri ca liderul Chinei Xi Jinping și Partidul Comunist să „demisioneze”. Mulțimea a mai scandat „Nu vreau test Covid, vreau libertate!” și „Nu vreau dictatură, vreau democrație!

 

 

„Deschideți ochii și priviți lumea”

 

Unele videoclipuri arată oameni cântând imnul național al Chinei și The Internationale, un standard al mișcării socialiste, în timp ce țin pancarte care protestează împotriva măsurilor excepțional de stricte ale Beijingului împotriva pandemiei. Protestele au izbucnit și în capitala Beijing. Un student de la prestigioasa Universitate din Peking a declarat pentru CNN că, când a ajuns la locul protestului, în jurul orei 1 a.m., duminică, ora locală, erau aproximativ 100 de studenți, iar agenții de securitate foloseau jachete pentru a acoperi un slogan de protest pictat pe perete.

„Spune nu lockdownului, da libertății. Nu testului Covid, da mâncării”, se arată în mesajul scris cu vopsea roșie, reluând sloganul unui protest care a avut loc pe un pasaj superior din Beijing în octombrie, cu doar câteva zile înainte de o întâlnire cheie a Partidului Comunist la care Xi și-a asigurat un al treilea mandat în putere.

„Deschideți ochii și priviți lumea, dinamica zero-Covid este o minciună”, se arată în sloganul de protest de la Universitatea din Peking.

Studentul a spus că agenții de securitate au acoperit ulterior sloganul cu vopsea neagră.

Elevii s-au adunat ulterior pentru a cânta The Internationale înainte de a fi dispersați de profesori și agenți de securitate. În provincia estică Jiangsu, zeci de studenți de la Universitatea de Comunicații din China, Nanjing s-au adunat să-i plângă pe cei care au murit în incendiul din Xinjiang. Videoclipurile îi arată pe elevi ținând în sus foi de hârtie albă și lanternele telefoanelor mobile.

Într-un videoclip, un oficial universitar a putut fi auzit avertizând studenții: „Veți plăti pentru ceea ce ați făcut astăzi”.

„Și tu, la fel și țara”, a strigat un student ca răspuns.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel