Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Vladimir Putin, informații de ultimă oră privind o nouă mobilizare militară în Rusia
WhatsApp
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că nu există planuri pentru o nouă mobilizare militară în Rusia.

În cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată în capitala Kazahstanului, Astana, Putin a spus că "mobilizarea parţială" declarată luna trecută, despre care ministrul apărării a spus că vizează recrutarea a 300.000 de soldaţi, este pe terminate şi se va încheia în două săptămâni, potrivit Reuters, titrează Rador.

Putin a declarat reporterilor, după ce a participat vineri la un summit în Kazahstan, că 222.000 din cei 300.000 de rezerviști despre care Ministerul rus al Apărării a spus că vor fi chemați au fost mobilizați. În total, 33.000 dintre ei se află deja în unități militare, iar 16.000 sunt implicați în operațiunea militară din Ucraina.

Vladimir Putin, informații de ultimă oră privind o nouă mobilizare militară în Rusia



Convocarea, anunțată de Putin în septembrie, s-a dovedit extrem de nepopulară în Rusia, unde aproape toți bărbații sub 65 de ani sunt înregistrați ca rezerviști.

Inițial, liderul rus a descris mobilizarea ca fiind "parțială" și a spus că vor fi înrolați doar cei cu experiență de luptă sau de serviciu. Cu toate acestea, un decret pe care l-a semnat nu a schițat aproape niciun criteriu specific.

Rapoartele din presa rusă au descris încercări de a aduna bărbați fără experiența necesară, inclusiv pe cei care nu sunt eligibili pentru serviciu din motive medicale. În urma ordinului de mobilizare al președintelui, zeci de mii de bărbați au părăsit Rusia.

De asemenea, Putin a declarat, vineri, că nu este nevoie de atacuri mai ample împotriva Ucrainei, precum cele lansate luni de Rusia. El a spus că armata rusă face lovituri selective împotriva unor ținte selectate anterior, dar care nu au fost distruse.

Mai mult, Rusia a promis cazare gratuită locuitorilor din regiunea ucraineană Kherson, parțial ocupată, care doresc să se evacueze în Rusia, un semn că progresele militare ucrainene de-a lungul frontului sudic al războiului îngrijorează Kremlinul.

Rusia promite cazare gratuită celor care părăsesc Khersonul bombardat

 

Liderul instalat de Moscova în Kherson, una dintre cele patru regiuni anexate ilegal de președintele rus Vladimir Putin luna trecută, a cerut Kremlinului să organizeze o evacuare din patru orașe, motivând bombardamentele neîncetate ale forțelor ucrainene.

Vladimir Saldo, șeful administrației regionale numite de Moscova, a declarat că s-a luat decizia de a evacua locuitorii din Kherson în regiunile rusești Rostov, Krasnodar și Stavropol, precum și în Peninsula Crimeea, pe care Moscova a anexat-o de la Ucraina în 2014. "Noi, locuitorii din regiunea Kherson, știm, desigur, că Rusia nu-i abandonează pe ai lor, iar Rusia oferă întotdeauna o mână de ajutor", a declarat joi Saldo.

Recucerirea de către Ucraina a zonelor ocupate din estul și sudul țării și explozia unui camion capcană pe 8 octombrie pe un pod apreciat care leagă Rusia de Crimeea au dus la critici interne la adresa modului în care Kremlinul a gestionat războiul și la creșterea presiunii asupra lui Putin pentru a face mai mult pentru a întoarce situația în favoarea Rusiei.

Anunțul de evacuare a venit în timp ce forțele ucrainene au pătruns mai adânc în regiunea Kherson, deși într-un ritm mai lent decât în urmă cu câteva săptămâni. Forțele ucrainene au raportat recucerirea a 75 de locuri populate din regiune în ultima lună, a declarat joi seara târziu Ministerul ucrainean pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar.

O campanie similară în estul Ucrainei a dus la revenirea sub control ucrainean a celei mai mari părți din regiunea Harkov, 43 din regiunea Donețk și șapte din regiunea Luhansk, a precizat ministerul.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel