Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Visul american i-a sărăcit pe zeci de români: „Atenție! Nimeni nu te va căuta să-ţi ofere garanţia îmbogăţirii!”
WhatsApp
Visul american i-a sărăcit! Zeci de români au picat în plasa unor brokeri falşi care i-au convins să investească sume colosale la bursa din New York. Semnau contracte fictive şi primeau, în schimb, rapoarte la fel de false. Atenţie, spun adevăraţii brokeri. Nimeni nu te va căuta să-ţi ofere garanţia îmbogăţirii! 
Visul american i-a sărăcit pe zeci de români: „Atenție! Nimeni nu te va căuta să-ţi ofere garanţia îmbogăţirii!”

Naivitate, mirajul câştigurilor uriaşe şi rapide plus escroci extrem de versaţi. Sunt ingredientele unei păcăleli de proporţii căreia i-au căzut victime sute de români, relatează Observator. Cu gândul că se vor îmbogăţi, oamenii erau convinşi să investească de la câteva sute până la câteva zeci de mii de euro. Primeau zilnic rapoarte fictive pe mail prin care li se arăta cât de mult a crescut suma investită. Nu puteau verifica. Nu aveau acces pe vreo platformă, ori un username sau o parolă.

 

Ce răspuns primeau cei care începeau să suspecteze ceva şi îşi cereau banii înapoi

 

Cei care începeau să suspecteze ceva şi îşi cereau banii înapoi primeau un răspuns simplu: din cauza tensiunilor politice, au început să fluctueze cotaţiile la bursă. Să mai aştepte puţin. Conform stenogramelor, capii reţelei aveau soluţii în aşa fel încât nimic să nu-i ia prin surprindere. 

Stenograme:

G.R.: (…) i-am arătat că am Bloomberg, eu știu cum să iau ochii la fraieri. "Hai la mine aicea" (…) Da' chiar are prostul 150.000 de euro, mi i-a arătat! Pot să îl fac 100%. Să-l atac? 

D.P.S: Da.

G.R.: Am înțeles! Îl atac! (…) să îi iau banii, cum ar veni. 

În plasa lor abilă a picat, acum câţiva ani, unul dintre cei care îi învaţă azi pe oameni cum să-şi pună la adăpost economiile. 

„M-au găsit ei, m-au sunat de mai multe ori, mai multe luni la rând. În mintea mea am investit într-o companie canadiană pe bursă. Am trimis 13.000 de dolari iniţial. Ulterior, au apărut nişte complicaţii care nu se puteau rezolva decât dacă mai trimiteam nişte bani. 7.000 de dolari”, spune Adrian Asoltanie, consultant financiar, conform sursei citate. 

 

Schemă veche care dispare şi reapare în diverse forme

 

Banii nu au ajuns pe nicio bursă, ci doar au fost plimbaţi prin mai multe conturi din ţară şi din străinătate pentru a li se pierde urma. Este o schemă veche care dispare şi reapare în diverse forme. 

„După câţiva ani, m-au contactat din nou şi-mi spun, domnul Adrian încă figuraţi, noi am fost cumpăraţi de o altă companie. Anul ăsta m-au căutat din nou ca să le trimit 58.000 de dolari, ca să recuperez investiţia mea iniţială care a ajuns la 150.000 de euro. Lucru pe care, evident, nu l-am făcut”, mai spune Adrian Asoltanie, consultant financiar.

În mâna băieţilor răi, care se laudă cu tranzacţii pe piaţa din America, a picat şi un bărbat din Piteşti. Mai jucase la bursă, doar că brokerul lui de încredere a decis să meargă pe cont propriu. Aşa au început ilegalităţile.

„În 2017, mi-a propus dacă vreau să merg să dau bani să investesc, să dau bani prin el la o bursă din America. Am făcut 4 contracte de câte 200.000 de lei. Total am investit în această unitate pe care a rezervat-o el 800.000 de lei, 8 miliarde vechi”, a povestit Gheorghe Tache, păgubit. 

De cele mai multe ori, aceste scheme piramidale sunt greu de descoperit, dacă nu imposibil. Specialiştii recomandă tuturor celor care vor să investească să se îndrepte spre bănci. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel