Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Violeta Alexandru susține că banii din creșterea facturilor ajung în buzunarele șefilor prin contracte de consultanță
WhatsApp
Fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, susține că s-ar fi dorit în mod intenționat creșterea facturilor la energie, iar astfel s-a ajuns la creșterea profiturilor companiilor de stat care controlează piața. Mai departe, susține Alexandru, pe lângă stat, care încasează mai mulți bani la buget, printre beneficiari s-ar afla și șefii companiilor care ar încasa bani din contracte de consultanță. 
ministrul_muncii_violeta_alexandru

Redăm mai jos mesajul Violetei Alexandru care susține lucrurile extrem de grave: 

"Întotdeauna există cel puțin două opțiuni. În 2021, au avut două variante pentru a nu se ajunge la aceste creșteri ale facturilor la energie/gaze: Guvernul să protejeze populația. Să fi lucrat, din primele luni ale anului, cu toate companiile statului care produc energie/gaze, așa cum face Franța. Așa face un guvern asumat. Dacă întrebi la Ministerul Energiei de la noi, modul în care Franța a rezolvat problema (la vremuri de criză, iei măsuri excepționale, te gândești în primul rând la populație), e ilegal, e de neacceptat. Noi suntem mai tari ca Franța ...Așadar, dacă între Ministrul Energiei, Prim-ministrul din 2021 și companii ar fi fost, la timp, discuții clare pentru situația de criză care se anticipa încă din prima parte a anului trecut, dacă se achiziționau certificatele verzi de către CE Oltenia la timp, prețurile nu ajungeau unde sunt astăzi. Sigur că, într-un asemenea scenariu, companiile nu ar fi înregistrat profiturile de astăzi, jenante în fața unei populații sărăcite și panicate de ceea ce va urma. Asta s-a vrut – creșterea profiturilor companiilor de stat care controlează piața în ambele domenii, pentru două obiective care mulțumeau și Ministrul și conducerea companiilor:

1) venituri la buget (li se va lua parte din profit la buget) și

2) câștiguri pentru CAurile/șefii companiilor direct sau prin contracte de consultanță. Guvernul să protejeze (un fals protecționism) interesele companiilor producătoare, populația urmând să suporte creșterile. Varianta aceasta a fost cea preferată.

A fost mult cinism dar și incapacitate de a gestiona curajos lucrurile. Nicio investiție serioasă în acest domeniu făcută după anul pandemiei, 2020, deși ni se spunea că investițiile au fost prioritare. Nu au fost. Furnizorii fac greșeli - să fie controlați, amendați! Dar problema de fond nu e la ei. Problema României este că nu avem curajul să spunem lucrurilor pe nume. Cu cât sunt mizele mai mari, cu atât se așterne mai repede tăcerea. Ne facem rău singuri fiind lași.Acum, ce alte soluții imediate în afară de bani din bugetul public - buget provenind din banii oamenilor care muncesc în această țară - să se mai găsească? Deja situația e scăpată de sub control, se rostogolește în mod tragic pentru populație, pentru agenții economici. Se stă în ședințe peste ședințe ca să mimeze că se străduiesc să găsească soluții. Nu mai există – altele decât bani pentru populație, din profiturile companiilor, de la Bugetul de stat. Erau soluții în 2021. In your face, ca să înțeleagă și PM 2021. Au știut, nu au făcut. I-aș schimba pe toți din companii, din Ministerul Energiei, din ANRE; aș reseta România. Nu merge prin cârpeli și amânări," a scris Violeta Alexandru pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel