Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Viktor Orban vrea să desființeze alegerile europarlamentare: "Parlamentul European e o casă de nebuni"
WhatsApp
Premierul maghiar Viktor Orbán face declarații controversate: acesta și-ar dori revenirea la sistemul de reprezentare din Parlamentul European de dinainte de 1979, atunci când europarlamentarii nu erau încă aleși direct de cetățenii UE. 
Ungaria va furniza un ajutor de 187 de milioane de euro pentru Ucraina drept contribuţie a sa la viitorul pachet de sprijin al Uniunii Europene

„Ar trebui să luăm în considerare revenirea la sistemul anterior, în care parlamentele naționale își trimiteau în mod direct reprezentanții la Parlamentul European, în loc să organizeze alegeri," explică Viktor Orban într-o conversație cu fostul cancelar austriac Wolfgang Schüssel, potrivit publicației Krone.at. 

Viktor Orban compară Parlamentul European cu o „casă de nebuni". 

„Unul dintre motivele slăbiciunii noastre este că Parlamentul European nu funcționează astăzi. Este o casă de nebuni," a spus Orbán, explicându-și propunerea într-un articol publicat în „Presse am Sonntag”.

Într-un interviu comun cu fostul cancelar Wolfgang Schüssel, șeful guvernului ungar a susținut că „inițiativa” din Uniunea Europeană ar trebui să vină din partea statelor membre, „ceea ce înseamnă că astfel Consiliul European ar trebui să fie mai activ, mai hotărât și mai dispus să ia acţiune". În opinia lui Orbán, Comisia Uniunii Europene ar trebui să fie mai degrabă un organism condus de statele membre și să nu acționeze politic.

Balcanii de Vest, una dintre prioritățile președinției maghiare


Întrebat despre prioritățile președinției maghiare în a doua jumătate a anului 2024, Orbán solicită extinderea UE pentru a include țările din Balcanii de Vest pentru că ar fi „prioritatea noastră principală”.

„Dacă nu integrăm Serbia cât mai repede posibil, o vom pierde. Serbia are alte opțiuni. Tocmai a încheiat un acord de liber schimb cu China. Ungaria va lucra, de asemenea, pentru a îmbunătăți competitivitatea UE." Despre Ucraina, Orban se arată optimist: „Vom face tot posibilul să ajungem măcar la o încetare a focului și să creăm o situație în care să putem negocia”. 

Ucraina ar trebui să fie o „zonă tampon” între Rusia și Occident, susține Orban


Rusia nu va accepta niciodată un membru al UE și NATO precum Ucraina la ușa sa. Prin urmare, „cea mai bună perspectivă” pentru țara aflată astăzi în război este formarea unei „zone tampon între Rusia și Occident”. „Dacă acest lucru nu va reuși, Ucraina se va pierde ca țară”, prezice Orbán.

Conversația, extrasă de „Presse am Sonntag”, a fost inclusă într-o nouă categorie de dezbateri în limba engleză „European Voices”, care va fi publicată pentru prima dată joi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel