Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
VIDEO O româncă din Germania spune că nemții au ajuns să bea cafea pe datorie: "Pensiile sunt o bătaie de joc, toate s-au scumpit"
WhatsApp
O româncă din Germania spune ca viața de zi cu zi pentru mulți dintre locuitori nu este deloc roz, iar unii chiar iau pe datorie de la gelateria ei. 
Românca spune că pensionarii germani iau pe datorie (Foto: captură TikTok)

În timp ce Germania este adesea văzută ca o putere economică solidă și un exemplu de stabilitate în lume, realitatea de zi cu zi pentru mulți dintre locuitorii săi nu este deloc roz. O româncă povestește că există pensionari germani care abia trăiesc de la lună la lună și chiar iau pe datorie. 

 

@narcysapopa Ca răspuns pentru @mihaidohinca #fy #viral ♬ sunet original - Narcisa Popa

"Zilnic îmi vin clienți la gelaterie care se plâng că s-au săturat de situația actuală: că pensiile sunt o bătaie de joc, că toate s-au scumpit. Am un client cu care sunt prietenă de când am preluat gelateria. Vine mereu să bea un capucino și să mănânce înghețată. A lucrat o viață întreagă, peste 40 de ani, într-o fabrică de microfoane, una dintre cele mai faimoase din zonă. Are o pensie între 1500 și 2000 de euro, sub 2.000 oricum. Și are propria casă.

Cu toate acestea, se întâmplă ca în anumite luni să vină să ia pe datorie. Am un caiet în care notez și m-a rugat frumos: „Uite, pot să iau până săptămâna viitoare, până îmi intră pensia? Îmi dai și mie să beau un capucino?” Vă spun sincer, am rămas șocată. Am zis: "Băi, oameni buni, dacă nemții au ajuns să vină să ceară pe datorie, să ceară până le intră pensia un capucino, o cafea, o înghețată, unde trăim?", spune românca. 

Prețurile s-au mărit în Germania 

 

Tânăra spune că orice comparație cu România nu este corectă.

"Nu înțeleg de ce oamenii vor să ridice Germania la rang de cea mai tare țară și mulți fac comparații cu salariile minime din România. Nu faceți comparații! Un salariu minim din România și unul din Germania, dacă ești singur, tot acolo ajungi. Toate s-au scumpit atât de mult. Nu zic că în România e ieftin, știu și eu, merg în fiecare an. Și eu cheltuiesc în România cât aș cheltui pentru o vacanță în Maldive și știu ce înseamnă.

În România, oamenii mai au un părinte, un bunic la țară, mai au un cartof, o ceapă, o brânză, un lapte. Aici însă, toate s-au scumpit, toate au gust de plastic, toate sunt un dezastru. Dacă oamenii care au muncit o viață întreagă se plâng și spun că ar fi fost mai bine să-și fi pus banii deoparte, și vor să se mute în alte țări, înseamnă că situația e gravă. Cel puțin 10 persoane am auzit într-o săptămână că vor să vândă tot și să plece în Portugalia sau în alte țări mai ieftine", mai spune românca.

Românca că Germania nu e mai țara de altădată

 

"Nu înseamnă că vorbim de rău dacă spunem adevărul despre situația actuală a Germaniei. Germania nu mai este ce a fost, nu mai este o putere economică. Sunt oameni care câștigă 3, 4, 5 mii de euro, dar ei au existat dintotdeauna. Trebuie să vedem majoritatea oamenilor care fac muncă de jos, în gastronomie și alte domenii, care câștigă minimul pe economie și abia o duc de la lună la lună. Pentru ce să stai aici atunci?

Așa că nu mai ridicați Germania la rang de wow, că nu e chiar așa. Uitați-vă că sunt nemți care nu o duc bine. Doamne ajută!", mai spune tânăra.

Vezi și: O juristă româncă din Germania răspunde la cinci întrebări legate de traiul acolo. ”Da, mamele primesc ”un salariu” din partea statului”/ VIDEO

 

---------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link: 

-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel