Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
VIDEO. Ambasadorul României în Italia critică autorităţile române: "De ce nu s-a făcut ca la referendumul pentru familie? Am stat cinci ore la coadă"
WhatsApp
Ambasadorul României în Italia a avut o reacţie vehementă după ce atât Teodor Meleşcanu, cât şi fostul şef PSD, au dat vina pe ambasadori pentru modul defectuos în care au decurs alegerile. George Bologan a avut o conferinţă de presă în cae a povestit că a fost chiar unul dintre românii care nu au reuşit să voteze, chair dacă a stat cinci ore la coadă. Vezi declaraţiile video mai jos.

"Cred că românii din afară merită respect şi scuze din partea tuturor instituţiilor implicate care la 5 ani de la experienţa din 2014 nu au reuşit să ia toate măsurile necesare pentru a asigura participarea la vot în condiţii decente şi umane. Aici mă refer, în primul rând, la crearea unui cadru legislativ care să permită votul electronic şi prin corespondenţă", a declarat George Bologan.

Cât despre numărul votanţilor din Diaspora, ambasadorul susţine că este greu de anticipat.

"În Diaspora, numărul celor care intenţionează să vină să voteze nu poate fi anticipat. Spre exemplu, dacă avem un număr de 100.000 de compatrioţi, datele statistice nu ne menţionează câţi au dublă cetăţenie şi câţi au dreptul de vot", a mai spus ambasadorul României în Italia.

 

George Bologan: "Am stat cinci ore la coadă. Nu am reuşit să votez"

 

În Italia au avut loc, în aceeaşi zi, alegeri europarlamentare, locale şi provinciale, astfel încât, numărul secţiilor de votare a fost limitat, mai explică oficialul. Dar de vină a mai fost şi "procedura birocratică extrem de complicată de înscriere a votanţilor pe listele suplimentare şi modul de funcţionare uneori defectuos al tabletelor".

George Bologan a mai menţionat că a stat la coadă, la secţia de votare alături de români, însă nu a reuşit să ajungă la urne, deşi a aşteptat cinci ore.

"Stând în rând cu oamenii la Accademia timp de cinci ore, la un moment dat uşile Accademiei au fost luate cu asalt, oamenii îmbulzindu-se şi aducându-şi injurii. În această situaţie am renunţat, fiind unul dintre românii care nu au putut vota. Aşadar, înţeleg pe deplin frustrarea multora regăsindu-mă în aceeaşi situaţie".

 

Oamenii, lăsaţi să intre în spaţiul Ambasadei

 

George Bologan susţine că a cerut şi el prelungirea programului de votare la Biroul Electoral Central, însă nicio cerere de prelungire nu a fost aprobată în acea noapte, lucru care a făcut ca tensiunea să escaladeze în rândul românilor care aşteptau la vot. Acesta a luat apoi decizia de a-i primi pe oameni în spaţiul Ambasadei.

"Am hotărât ca, în calitate de ambasador plenipotenţiar, să-mi asum permiterea accesului în spaţiile Ambasadei şi a secţiei consulare a cetăţenilor care înainte de ora 21 se aflau în ploaie şi să se grăbească procesul de vot. Preşedinţii secţiilor au înţeles situaţia şi au continuat procesul de vot pentru cei care se aflau în interiorul secţiilor în baza Legii 33/2007. (...) Îmi pare rău pentru cei care, asemenea mie, au aşteptat la rând şi nu au votat", a mai declarat George Bologan.

 

George Bologan: "De ce nu s-a procedat ca la referendumul pentru familie"

 

Ambasadorul a pus şi o întrebare interesantă, legată şi de referendumul organizat de PSD, pentru familia tradiţională, ccare s-a desfăşurat pe parcursul a două zile: De ce, dacă s-a ştiut că vor avea loc două strutine în acelaşi timp, nu a fost modificată legea electorală, ca în cazul referendumului pentru familie şi de ce a fost exclus votul prin corespondenţă?"

George Bologan le-a transmis polticienilor care au încercat să dea vina exclusiv pe ambasadori că ar fi trebuit săă găseasc soluţii înainte să facă acuzaţii şi cere introducerea votului electronic sau prin corespondenţă

Vezi video cu declaraţiile ambasadorului României în Italia:

Sursa: Valentin Făgărășian / Facebook

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Europarlamentare 2019 Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel