Conform noii legi, vârsta legală de pensionare va deveni uniform pentru bărbați și femei, stabilindu-se la 65 de ani. Mai mult, pensia va fi determinată prin înmulțirea punctului de referință, evaluat la 81 de lei, cu numărul total de puncte acumulate de salariat. Astfel, se vor lua în considerare toate cotele de contribuții plătite la bugetul de asigurări sociale, inclusiv sporurile, primele și orele suplimentare, dacă este cazul.
Se prevede că al 13-lea salariu va fi, de asemenea, inclus în calculul pensiilor. Cu toate acestea, autoritățile sunt obligate să pună la punct sistemul informatic pentru recalcularea tuturor pensiilor. Până în prezent, 95% dintre dosarele celor aproape 5.000.000 de pensionari au fost introduse în sistemul electronic.
Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii, a explicat că legea permite valorificarea sporurilor acordate sporadic de-a lungul carierei, inclusiv a celor care nu au avut caracter permanent. Cu toate acestea, este necesar ca autoritățile să se asigure că sistemul informatic poate gestiona recalcularea pensiilor.
Potrivit legii, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a acesteia, pensiile prevăzute se vor recalcula automat, luând în considerare sporurile, veniturile nepermanente și veniturile lunare realizate anterior datei de 1 aprilie 2001.
Pentru a obține informații despre sporurile încasate înainte de 2001, persoanele pot solicita adeverințe de la angajatori. În cazuri excepționale, în care nu mai există carnetul de muncă sau angajatorul, datele vor fi preluate din arhiva electronică a caselor de pensii, informează Adevărul.
Legea mai prevede acordarea de puncte suplimentare pentru persoanele care depășesc stagiul de cotizare de 25 de ani, ceea ce va impacta cu aproximativ 10 miliarde de lei bugetul alocat pensiilor, conform oficialilor de la Ministerul Muncii.
De asemenea, femeile care au realizat stagiul complet de cotizare și au crescut copii vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare, în funcție de numărul copiilor, variind între șase luni și trei ani și jumătate. Aceste modificări reprezintă un pas semnificativ în adaptarea sistemului de pensii la realitățile sociale și economice actuale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News