Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Veste bună pentru românii din Italia. Ar putea munci mai puţin pentru acelaşi salariu
WhatsApp
Românii din Italia primesc o veste bună. O propunere legislativă vizează reducerea săptămânii de lucru, dar cu păstrarea aceluiaşi nivel salarial. 
Foto: Freepik

În 2025, săptămâna de lucru ar putea fi redusă de la 40 de ore la 32 de ore, ceea ce înseamnă că în loc de 5 zile, ar urma să se lucreze doar 4 zile pe săptămână. Proiectul legislativ citat de brocardi.it vizează şi păstrarea aceluiaşi nivel salarial pentru angajaţii din Italia. Membrii formaţiunii "Partito Democratico", cei ai "Movimento 5 stelle" şi ai Alianţei Verdi-Sinistra sunt cei care au înaintat acest proiect de lege. 

Dacă va fi aprobată, noua lege va avea o perioadă de probă de trei ani, în care companiile se vor putea adapta gradual la noua realitate. 

Principalul scop al proiectului este îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale angajaţilor, oferindu-le mai mult timp liber fără a le reduce veniturile. Astfel, se doreşte reducerea stresului şi creşterea nivelului de satisfacţie, lucru care ar duce la creşterea productivităţii. Pentru companii, reducerea programului de lucru la 32 de ore pe săptămână ar putea duce la reducerea numărului de concedii medicale, la creşterea implicării angajaţilor în productivitate şi la o scădere a demisiilor. 

Sunt, însă, prevăzute şi avantaje economice pentru companii. Cele care vor participa în faza experimentală a proiectului vor beneficia de reduceri de taxe, pentru a contracara orice costuri adiţionale sau scăderea productivităţii în faza iniţială. Pe perioada de trei ani de probă, companiile vor putea evalua dacă adoptarea acestui model aduce beneficii, cu posibilitatea ca legea să devină obligatorie la nivel naţional după aceşti trei ani. 

Procedura legislativă a început deja, iar legea ar putea intra în vigoare în 2025. Aprobarea sa ar însemna o transformare radicală a organizării muncii în Italia, urmând exemplul altor ţări care au experimentat un model similar. 

Momentan, în Italia săptămâna de lucru are maximum 40 de ore, însă unele companii deja oferă un program flexibil sau redus. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
pixel