Grecia a introdus, începând din acest an, o taxă de reziliență climatică, majorată în comparație cu taxa de ședere, care va face ca turiștii să plătească o sumă suplimentară în momenul cazării. Aceasta este în conformitate cu sistemul de plată în trepte creat de guvern.
Creșterea taxelor variază de la un euro la patru euro pe noapte, cu sume bazate pe clasificarea oficială a locației. De asemenea, este sezonieră, având efect doar în lunile aglomerate ale turiștilor între martie și octombrie, potrivit publicației Greek Reporter.
Cei care stau în apartamente și hoteluri cu una sau două stele vor trebui să plătească acum un euro și cincizeci de cenți, în timp ce oaspeții la hoteluri de trei stele vor plăti trei euro. Sejururile la hoteluri de patru stele vor fi taxate cu șapte euro suplimentar în baza noului sistem, iar tariful aplicabil pentru hotelurile de lux cu cinci stele va fi de zece euro.
Taxele nu vor fi incluse în ofertele operatorilor și agențiilor de turism și trebuie plătite local, în moneda locală.
Președintele Asociației Hotelierilor Panhellenici, Grigoris Tasios, a exprimat îngrijorări că majorarea taxelor ar putea descuraja turiștii să viziteze Grecia și, în final, ar putea afecta veniturile. Cu toate acestea, în sezonul scăzut între noiembrie și februarie, taxa de reziliență climatică va rămâne la nivelul vechii taxe de ședere.
Guvernul grec a declarat că se așteaptă ca noua taxă să genereze venituri suplimentare de până la trei sute de milioane de euro în 2024, dublând bugetul său de rezerve speciale. Noua taxă se va aplica și la închirierile pe termen scurt rezervate prin platformele online, spre deosebire de vechea taxă de cazare.
"Rezervele speciale vor crește de la 300 de milioane de euro la 600 de milioane de euro", a declarat Mitsotakis într-un discurs anual privind prioritățile economice în Thessaloniki în septembrie anul trecut. Mitsotakis a subliniat, de asemenea, că Grecia își va atinge obiectivele fiscale, indiferent de costul economic al dezastrului provocat de incendii și inundații.
Cele mai grave inundații din istoria Greciei au lăsat 17 oameni morți în septembrie, au înecat zeci de mii de animale și au distrus case, poduri, drumuri, afaceri și terenuri agricole. Guvernul a declarat că repararea căilor ferate singură va costa mai mult de 150 de milioane de euro.
Furtuna Daniel a acoperit aproximativ 140.000 de hectare în apă, inclusiv în regiunea Thessaly din centrul estic al Greciei, care este o sursă importantă de produse lactate și bumbac. Regiunea reprezintă aproximativ cinci la sută din produsul intern brut al țării.
Cu toate dezastrele, sectorul turismului din Grecia a înflorit, cu perioada ianuarie-octombrie a anului trecut înregistrând 23 de milioane de sosiri internaționale cu avionul, depășind cifrele pentru aceeași perioadă din 2022.
Datele Federației Turismului Grecesc au arătat că în primele zece luni ale anului trecut, Grecia a avut 2,4 milioane de sosiri suplimentare. Comparativ cu aceeași perioadă din 2019, creșterea este estimată la 12 la sută.
Multe țări din întreaga lume percepe aceste taxe. De exemplu, turiștii plătesc suplimentar în Austria, Insulele Baleare, Elveția și Statele Unite.
---------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH
-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6
-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News