"Guvernul PSD-PNL se pregăteşte să intre cu bocancii în economie. Sub pretextul combaterii acţiunilor speculative, Guvernul va da amenzi pentru 'preţuri nejustificate' pentru anumite produse. Practic, vom ajunge ca Guvernul să stabilească preţurile din pix, ca pe vremea comunismului. Am tot tras semnale de alarmă nu doar noi, ci şi experţii din piaţă şi mediul de afaceri. Însă, proiectul de ordonanţă de urgenţă este astăzi pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern. A devenit urgenţă naţională pentru acest Guvern să nenorocească economia românească", a scris Prună, miercuri, pe Facebook.
În opinia sa, Guvernul PSD-PNL riscă "să descurajeze" investiţiile în România, într-un context economic global extrem de dificil, în care statele sunt în competiţie acerbă pentru atragerea şi păstrarea investiţiilor.
"Forma actuală a proiectului lasă loc la decizii arbitrare şi abuzuri. Cine va investi aici ştiind că statul poate să intervină asupra preţurilor? Despre ce economie de piaţă mai putem vorbi? Plus, la ce se mai pot aştepta investitorii? Haideţi să ne imaginăm cum ar funcţiona. Dacă preţul produselor este stabilit de stat, iar antreprenorul nu poate susţine costurile de producţie, acesta va începe să dea afară din angajaţi. Aşadar, pe lângă inflaţie galopantă de peste 13% şi o creştere economică anemică, ar urma să avem şi şomaj în creştere. Reţeta perfectă pentru dezastrul economic", a adăugat parlamentarul USR.
Potrivit Cristinei Prună, statul "alege să lovească tot în economia reală", în loc să încurajeze concurenţa pentru a avea preţuri corecte stabilite prin mecanisme de piaţă.
"Efectele le vom vedea cu toţii: sărăcie şi chiar penurie de anumite produse. Nu ne putem juca cu astfel de demersuri. Ele nici nu ar fi trebuit să fie avute în vedere, cu atât mai puţin adoptate. Din păcate, indiferent de soarta proiectului şi forma sa finală, în mare măsură răul în faţa investitorilor e deja făcut. Guvernul generalului Ciucă transmite un mesaj ferm că alege etatismul în locul economiei de piaţă. Iar asta ne va costa pe toţi, pe termen lung", a completat deputatul USR.
În şedinţa de Guvern de miercuri urmează să fie discutat în primă lectură un proiect de ordonanţă de urgenţă privind combaterea acţiunilor speculative şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
Conform notei de fundamentare a proiectului, în scopul asigurării unui nivel ridicat de protecţie a consumatorilor şi a unei bune funcţionări a pieţei interne, "sunt reglementate aspecte referitoare la protejarea directă sau indirectă a consumatorilor împotriva unor majorări nejustificate de preţuri şi disfuncţionalităţi evidente ale pieţei, în perioadele de stare de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi stare de război, stare de asediu şi stare de urgenţă, stare de alertă sau alte situaţii de criză stabilite explicit prin acte normative".
"În acest sens, Guvernul României va stabili, prin hotărâre de Guvern, pentru o perioadă determinată, produsele sau categoriile de produse şi/sau serviciile considerate în situaţie de risc speculativ ce pot afecta buna funcţionare a economiei sau bunăstarea consumatorului şi va detalia procedura de analiză, aplicare şi colaborare dintre Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, Consiliul Concurenţei, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi alte autorităţi sau instituţii publice competente pentru punerea în aplicare a prevederilor hotărârii de Guvern. Proiectul de act normativ cuprinde tipurile de acţiuni interzise în ceea ce priveşte produsele sau categoriile de produse şi/sau serviciile avute în vedere, precum şi criteriile ce vor fi avute în vedere, prin hotărâre de Guvern, pentru perioada stabilită, în vederea punerii în aplicare a prevederilor ordonanţei de urgenţă", se explică în document, relatează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News