După întâlnirea cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, președintele Comisiei Europene a declarat: „Mai este nevoie de implementarea unor reforme, pentru a combate corupția, de exemplu, sau pentru a moderniza administrația, ceea ce va contribui, de asemenea, la atragerea investitorilor”, conform The Guardian.
Totodată, von der Leyen i-a spus președintelui Zelenski, în timpul celei de-a doua vizite la Kiev, că avizul executivului UE cu privire la cererea Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană va fi gata până la sfârșitul săptămânii viitoare, anunță Reuters.
În cadrul unei conferințe de presă comune la Kiev, von der Leyen a declarat că discuțiile de sâmbătă cu Zelenski "ne vor permite să finalizăm evaluarea până la sfârșitul săptămânii viitoare", cu privire la recomandarea sau nu a Ucrainei drept candidat la aderare.
Această mișcare, a cărei sincronizare era așteptată pe scară largă, ar fi doar un pas preliminar într-un proces de lungă durată.
Toate cele 27 de guverne ale UE ar trebui să fie de acord să acorde Ucrainei statutul de țară candidată, după care vor avea loc discuții ample privind reformele necesare înainte ca Kievul să poată fi luat în considerare pentru aderare.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a apreciat că statele membre ale Uniunii Europene se vor afla la summitul din 23-24 iunie în faţa unei ''decizii istorice'' cu privire la eventuala candidatură a Ucrainei în vederea aderării ţării la UE, transmite duminică dpa.
„Sper că peste 20 de ani, când vom privi în urmă, vom putea spune că am făcut lucrul corect”, le-a declarat Von der Leyen jurnaliştilor în timpul călătoriei de întoarcere după o vizită efectuată la Kiev.
Potrivit şefei executivului comunitar, provocarea va fi aceea de a ieşi din summitul UE din 23 şi 24 iunie cu o poziţie unificată „ce reflectă amploarea acestei decizii istorice”.
Comisia intenţionează să publice până la finalul săptămânii viitoare o recomandare în această privinţă.
„Ucraina a realizat multe în ultimii ani, dar rămân multe lucruri de făcut. Recomandarea noastră va reflecta cu grijă acest aspect”, a adăugat preşedinta Comisiei Europene.
În urmă cu câteva zile, ministrul ucrainean al dezvoltării regionale, Oleksii Cernişov, a declarat că se aşteaptă ca, la summitul de la Bruxelles din 23-24 iunie, cele 27 de ţări membre ale UE să aprobe acordarea statutului de candidat pentru Ucraina dacă săptămâna viitoare Comisia Europeană va face o recomandare în acest sens.
Cernişov este unul dintre cei patru emisari speciali ai preşedintelui Zelenski care în prezent fac lobby în capitalele ţărilor UE pentru aderarea Ucrainei.
La 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o „operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News