„Situația politică din România s-a schimbat, dar cererea președintei alese este încă aceeași: mai multe nume ar fi bine să apară pentru o decizie. Și, de aceea, președinta aleasă este în contact cu interlocutorii români", a spus Mina Andreeva, purtătoare de cuvânt a CE, chestionată de reporterul HotNews.ro.
Întrebată de presă care sunt exact acei interlocutori români ai lui von der Leyen, reprezentanta CE a răspuns: „Președinta aleasă este în contact cu interlocutorii săi: este un guvern interimar (current affairs care taker - în original), este și președintele republicii care are un rol de jucat, dar nu pot să vă dau o listă exactă a interlocutorilor. Cred că interlocutorii români, la plural".
De asemenea, întrebată cât mai poate fi amânată numirea viitoarei Comisii Europene, ea a spus că „mingea" este la cele 3 state membre care trebuie să facă noi nominalizări: România, Franța și Ungaria.
„Nu putem da un termen, pentru că depinde de cele 3 țări, România, Franța, Ungaria, care trebuie să propună nume noi drept candidați pentru posturile de comisari, care trebuie să treacă printr-un interviu cu președinta aleasă și agreați prin comun acord cu Consiliul. Și apoi mingea este la Parlamentul European, unde candidații vor răspunde întrebărilor scrise, vor fi și audieri, vor fi supuși vetoului pentru potențial conflict de interese", a spus Mina Andreeva, potrivit HotNews.ro.
Noua Comisie Europeană ar trebui să-și înceapă mandatul de la 1 noiembrie 2019, însă procesul de numire a comisarilor europeni a fost întârziat și este posibil ca și peste acest termen conducerea executivă a UE să fie asigurată mai departe de Comisia în exercițiu, condusă de Jean Claude Juncker.
Procesul de învestire a CE ar putea fi înregunat, teoretic, și de o eventuală amânare a Brexit, dacă va fi solicitată de Marea Britanie. În cazul unei amânări a Brexit, cel mai probabil Regatului Unit îi va fi solicitată o nominalizare de comisar european, conform unor surse din CE. Astfel, învestirea noii Comisii von der Leyen ar putea fi amânată și mai mult, dar nu mai târziu de 1 ianuarie 2020, au menționat sursele.
Reamintim că, săptîmâna trecută, cu 2 zile înainte ca Guvernul Dăncilă să fie demis prin moțiune de cenzură, surse din Comisia Europeană au arătat că nominalizarea lui Dan Nica (PSD) la funcția de comisar european nu a fost selectată încă de la început de viitorul șef al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a ales-o pe Rovana Plumb, ce avea să fie însă respinsă de Parlamentul European.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News