Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Unirea Basarabiei cu România. Tomac: Cetățenii din Republica Moldova sunt protejați de România și Uniunea Europeană
WhatsApp
Cu ocazi zilei Unirii Basarabiei cu România, Eugen Tomac a declarat: Cetățenii din Republica Moldova sunt protejați de România și Uniunea Europeană.
Eugen Tomac, despre aderarea României în Schengen: "Nu există perspective realiste în 2023"

Europarlamentarul român Eugen Tomac a subliniat luni, cu ocazia sărbătoririi Zilei Unirii Basarabiei cu România pe 27 martie, că Unirea Republicii Moldova cu România reprezintă cea mai sigură și mai scurtă cale pentru ca cetățenii dincolo de Prut să poată fi în siguranță alături de întreaga Uniune Europeană. Mesajul a fost transmis pe pagina sa de Facebook.

"Unirea, în condiţiile respectării dreptului internaţional şi a acordului de la Helsinki, a Republicii Moldova cu România pare să fie calea cea mai sigura şi mai scurtă pentru ca cetăţenii de peste Prut să fie în siguranţă alături de toată Uniunea Europeană", consideră Tomac.

"Ziua de 27 martie 1918 este una dintre cele mai semnificative din istoria poporului român. Atunci, după 106 ani de ocupaţie ţaristă, Basarabia a revenit în graniţele ei fireşti, fiind prima provincie românească care s-a unit cu România", subliniază europarlamentarul român, amintind că această sărbătoare a fost instituită la propunerea sa prin legea 36/2017.

 

Republica Moldova și România ar trebui să se unească



"În prezent, peste 50% din populaţia R. Moldova deţine şi cetăţenia română. Iar apropierea de România a devenit o necesitate şi o opţiune pe care nimeni nu are dreptul să o pună sub semnul întrebării", susţine el conform Agerpres.

De asemenea, Eugen Tomac, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, a evocat faptul că parlamentul de la Chișinău a aprobat recent eliminarea sintagmei "limba moldovenească" și înlocuirea acesteia cu limba română, atât în Constituție, cât și în toate legile adoptate în ultimii 30 de ani în Republica Moldova.

În opinia sa, scenariul unirii nu ar trebui să fie exclus din discuții, atât la București, cât și la Bruxelles, mai ales având în vedere pretențiile Moscovei față de Republica Moldova.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel