Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ungaria renunță la protecția mediului și permite tăierea de arbori pentru încălzire, din cauza creșterii prețurilor la energie
WhatsApp
Guvernul ungar a relaxat vineri unele criterii de protecţie a mediului pentru a permite tăierea mai multor arbori astfel încât să poată fi acoperită cererea în creştere de lemne pentru foc, după creşterea preţurilor la gaze naturale şi energie electrică în urma războiului din Ucraina, relatează agenţia EFE

De exemplu, va fi eliminată astfel interdicţia tăierii de arbori cu capacitate de regenerare din păduri aflate în proprietatea statului şi care erau supuse normelor de protecţie ecologică. De asemenea, Ministerul ungar al Agriculturii va putea autoriza tăierea pădurilor care nu se află în planurile de reîmpădurire.

Companiile statale de reîmpădurire vor avea sarcina de a distribui şi vinde lemnele pentru foc din pădurile publice, potrivit nevoilor economice ale gospodăriilor şi solicitărilor venite din partea primăriilor.

Stare de urgență energetică în Ungaria



După ce guvernul ungar a declarat pe 13 iulie starea de urgenţă energetică, mărind preţurile la gaz şi electricitate pentru gospodăriile care consumă peste medie, a crescut cererea de lemne de foc, ca sursă energetică alternativă.

Pădurile ocupă 21% din suprafaţa Ungariei, cu un volum de masă lemnoasă de peste 400 de milioane de metri cubi, care a crescut cu circa 50 de milioane de metri cubi în ultimul deceniu ca urmare a campaniilor de reîmpădurire.

Ungaria cumpără din Rusia 65% din petrolul şi 85% din gazul natural de care are nevoie, astfel că este una dintre ţările UE cele mai vulnerabile în cazul unei sistări a livrărilor acestor materii prime energetice în urma sancţiunilor europene impuse Rusiei după agresiunea acesteia împotriva Ucrainei.

Guvernul condus de Viktor Orban, care dintre toate cele din UE are cele mai bune relaţii cu Moscova, a anunţat că va importa din Rusia un volum suplimentar de 700 de milioane de metri cubi de gaz.

Viktor Orban "jură" că va aplica decizia UE privind consumul de gaze

 

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat joi la Viena că ţara sa va aplica decizia Uniunii Europene privind reducerea consumului de gaze, deşi nu este convenabil, transmite Reuters.

"Recunoaştem decizia, care ne este nefavorabilă, şi ne vom strădui să o implementăm cu daune cât mai mici pentru noi", a spus premierul după o întâlnire cu cancelarul austriac Karl Nehammer.

Anterior, Ungaria susţinuse prin ministrul de externe Peter Szijjarto că acordul prin care statele Uniunii Europene au convenit să îşi reducă cu 15% consumul de gaze naturale este "o propunere nejustificabilă, inutilă, inaplicabilă şi dăunătoare care ignoră complet interesele naţionale''.

Partea ungară a fost singura care s-a opus planului adoptat de miniştrii europeni ai energiei, reuniţi marţi la Bruxelles, cu toate că şi alte ţări membre ale UE au exprimat rezerve sau au fost exceptate de la măsurile de compensare a reducerii volumului de gaze livrat de Rusia, relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel