Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Un val prematur intens de căldură lovește Spania. Puii de rândunică sunt „gătiți” de vii în cuiburi
WhatsApp
Ecologiștii își exprimă îngrijorarea cu privire la încercările puilor de a scăpa de temperaturile ridicate în timpul unuia dintre cele mai timpurii valuri de căldură înregistrate vreodată în Spania.
Un val prematur intens de căldură lovește Spania. Puii de rândunică sunt „gătiți” de vii în cuiburi  / Foto: Unsplash

Sute de pui de rândunică din sudul Spaniei au murit după ce și-au părăsit prematur cuibul, în ceea ce ecologiștii au descris ca fiind o încercare de a scăpa de temperaturile extreme din timpul uneia dintre cele mai fierbinți veri, conform The Guardian.

La sfârșitul săptămânii trecute au apărut îngrijorări pentru această specie protejată, după ce locuitorii din Sevilla și Cordoba au observat zeci de păsări recent ieșite din ouă împrăștiate pe trotuare.

"Mergeai pe stradă și vedeai 100 de pui, culcați la poalele unei clădiri, unii muribunzi și alții abia în viață", a declarat biologul Elena Moreno Portillo de la Ecourbe, o asociație din Sevilla dedicată conservării în zonele urbane.

 

Un puternic val de căldură din Spania a coincis cu sezonul de eclozare a rândunicilor

 

Ecourbe și alte organizații au dat vina pe temperaturile extreme - cel mai timpuriu val de căldură din Spania din ultimii 40 de ani a coincis cu sezonul de eclozare a rândunicilor.

Aceste păsări își construiesc adesea cuiburile în fațadele clădirilor sau în cavitățile acoperișurilor, lăsând doar o mică fisură deschisă spre exterior. "Clădirile noastre sunt, de obicei, făcute din beton sau din plăci de metal, iar acestea se încălzesc foarte tare. Astfel, devine un cuptor, iar puii, care nu pot zbura încă, se grăbesc să iasă afară pentru că nu pot suporta temperatura din interior", a declarat Moreno Portillo. "Sunt literalmente gătite".

Pe măsură ce mercurul a urcat în ultimele zile - ajungând la aproximativ 42 de grade Celsius atât în Sevilla, cât și în Cordoba - voluntarii din ambele orașe au început să se adune în jurul coloniilor rapide, adunând cât mai mulți dintre puii deshidratați și subnutriți pe care îi puteau găsi. Mai mult de 400 dintre aceste păsări au fost aduse la centrul de stat de recuperare a speciilor amenințate, în speranța că vor putea fi îngrijite pentru a-și recăpăta sănătatea.

 

Mii de rândunici au murit după ce au încercat să iasă din cuiburile lor din cauza căldurii

 

Moreno Portillo a estimat că mii de rândunici - majoritatea rândunele nedezvoltate - au fost forțate să iasă din cuiburile lor din cauza căldurii din Andaluzia. În Madrid, centrul de păsări Brinzal a declarat că a tratat, de asemenea, zeci de pui de rândunică care au încercat să scape de căldură.

Ecologiștii din Andaluzia se confruntă de mult timp cu rândunele care și părăsesc cuiburile prematur, a declarat Moreno Portillo. Dar, pe măsură ce temperaturile de vară ajung tot mai devreme în peninsulă - agenția meteorologică de stat a țării spune că vara începe acum cu 20 până la 40 de zile mai devreme decât acum 50 de ani - fenomenul devine din ce în ce mai frecvent. "Devine tot mai obișnuit și observăm un număr mai mare", a spus ea.

În acest caz, o întârziere de câteva săptămâni ar fi putut face diferența, a spus ea. "Până la jumătatea lunii iulie, este probabil că multe dintre aceste păsări ar fi fost capabile să zboare. Dar au fost prinse în valul de căldură și nu au avut timp".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel