Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Un val de migranți se îndreaptă spre Italia 
WhatsApp
Peste o mie de migranţi salvaţi în ultimele zile în zona Mediteranei Centrale de trei nave umanitare ale unor ONG-uri aşteaptă să debarce într-un port european, în timp ce cresc şi sosirile migranţilor care vin cu mijloace proprii spre coastele Italiei, transmite marţi agenţia EFE.

Nava ONG-ului german Sea Watch are la bord 439 migranţi, alţi 387 sunt pe nava Ocean Viking a ONG-ului francez SOS Mediterránee şi 189 pe nava Geo Barents care aparţine organizaţiei Medici Fără Frontiere (MSF). Cele trei ONG-uri cer insistent autorizaţia să debarce migranţii într-un ''port sigur'' din Europa, cele mai apropiate fiind porturile din Italia.

Pe coastele acestei ţări au debarcat în ultimele zile alţi circa 2.000 de migranţi, majoritatea traversând Mediterana cu ambarcaţiuni precare şi periculoase. În unele cazuri paza de coastă italiană a intervenit în ajutorul lor, cum s-a întâmplat cu cei 674 de migranţi salvaţi sâmbătă de pe un pescador ce plutea în derivă la circa 200 de kilometri de Calabria. La bordul acestei nave au fost găsiţi şi cinci migranţi decedaţi, care au murit de sete după ce traficanţii care au organizat călătoria au raţionalizat apa la bord.

Conform ultimelor date ale Ministerului italian de Interne, peste 34.000 de migranţi au debarcat în Italia de la începutul acestui an, faţă de circa 25.500 în aceeaşi perioadă din anul trecut. 

Fostul ministru de interne, Matteo Salvini, anchetat în Italia pentru refuzul debacării migranților

 

În perioada mandatului de ministru al lui Matteo Salvini navele ONG-urilor care au salvat migranți din Mediterană au fost refuzate în mod repetat, astfel că au fost multe situații în care persoanele care proveneau din Africa în special, nu au putut ajunge într-un port european. Salvini a dus o puternică politică anti-migrație, iar acum este judecat pentru aceste fapte.

Richard Gere s-a urcat la bordul navei Open Arms în august 2019 pentru a ajuta migranţii, prezenţă criticată vehement atunci de Salvini, care la acea vreme era ministru de interne şi vicepremier în guvernul condus de Conte.

''Vorbiţi-mi despre seriozitatea unui proces în care Richard Gere vine de la Hollywood să depună mărturie despre răutatea mea'', a declarat ironic Salvini în faţa presei la ieşirea din tribunal. ''Sper că asta va dura cât mai puţin timp posibil, pentru că sunt lucruri mai importante de care trebuie să ne ocupăm'', a adăugat el.

Salvini postase pe Twitter o fotografie din sala de judecată, stând în picioare în faţa boxei acuzaţilor, împreună cu mesajul: ''Iată tribunalul închisorii Palermo! Procesul dorit de stânga şi de fanii imigraţiei a început''.

Deşi este considerat a fi un conservator eurosceptic, Salvini a acceptat ca formaţiunea sa, Liga, să facă parte din actualul guvern al premierului Mario Draghi în care principalul partid este formaţiunea progresistă de centru-stânga Partidul Democrat (PD), în cadrul unei coaliţii guvernamentale eterogene. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel