Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Un traficant de persoane român, câștig la CEDO împotriva Franței. Ce despăgubiri va primi bărbatul
WhatsApp
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Franţa pentru extrădarea în România a unui condamnat, pe baza unui mandat european de arestare, în ciuda condiţiilor de detenţie necorespunzătoare pentru executarea pedepsei, transmite AFP.
curtea_CEDO

Cei şapte judecători de la Strasbourg au considerat în unanimitate că autorităţile franceze au încălcat Articolul 3 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, care interzice tratamentele inumane şi degradante, deşi informaţiile despre condiţiile din închisorile din România ar fi asigurat motive suficiente pentru a refuza executarea mandatului.

Nicolas Hervieu, specialist în legislaţia europeană, afirmă că este prima condamnare pronunţată de CEDO pentru executarea unui mandat de arestare european. Instanţa a confirmat pentru AFP că este vorba într-adevăr de o premieră.

 

Despăgubiri morale în valoare de 5000 de euro



Franţa va trebui să plătească cetăţeanului român extrădat despăgubiri morale în valoare de 5000 de euro.

Prin aceeaşi decizie a CEDO, extrădarea în România a unui alt cetăţean român, tot pe baza unui mandat de arestare european, nu a fost considerată o încălcare a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

 

Fusese condamnat în 2015 în România pentru trafic de persoane



Cel care a câştigat procesul se întorsese în Franţa după ce fusese condamnat în 2015 în România pentru trafic de persoane comis în ambele ţări în 2010. În aprilie 2016, autorităţile române au emis un mandat de arestare european pe numele său. Extrădarea a avut loc în august acelaşi an, deşi cel vizat contestase mandatul.

În sprijinul contestaţiei, "reclamantul a adus probe în instanţele interne care dovedesc neajunsurile sistematice sau generalizate în unităţile penitenciare din România", în special în închisoarea din Gherla, unde urma să fie trimis, a reţinut CEDO. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel