Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
O româncă, hoață „consacrată“ la metroul din Milano, salvată de la închisoare: „S-a pocăit“
WhatsApp
O româncă, cunoscută hoață de buzunare în metroul din Milano, a returnat smartphone-ul furat de la un pasager, iar judecătorul a apreciat gestul: "S-a pocăit, fără închisoare".

Smartphone-ul a fost restituit pasagerului din metrou care a fost victima furtului și, astfel, hoțul de buzunare a evitat condamnarea. Infracțiunea a fost declarată "stinsă ca urmare a conduitei reparatorii", adică a restituirii telefonului mobil la scurt timp după incident: din acest motiv, judecătorul a decis împotriva inculpatei, originară din România, că nu mai era nevoie de urmărire penală. Alți doi hoți de buzunare care ar fi acționat împreună cu ea, de asemenea români, au primit o pedeapsă: doi ani de închisoare, plus o amendă de 300 de euro care trebuie plătită.

Sentința a fost pronunțată la finalul procesului sumar de la Milano, care s-a axat pe furtul din octombrie anul trecut. Unul dintre numeroasele incidente de furt din buzunare care au loc în mijloacele de transport în comun din Milano, pasagerii fiind ținta hoților care se deplasează singuri sau în grup în căutarea portofelelor, smartphone-urilor sau a altor obiecte de valoare. În acest caz, au acționat pe linia galbenă, în stația Repubblica.

Cei trei, doi bărbați și o femeie, cunoscuți deja pentru incidente similare, au fost filmați și prinși de poliție imediat după furt. În timpul controlului, femeia a fost găsită în posesia smartphone-ului, pe care ulterior l-a returnat victimei. A fost declanșată apoi arestarea pentru toți cei trei, urmată de măsura preventivă a semnăturii obligatorii emisă de judecător, care le-a permis să evite închisoarea sau arestul la domiciliu. Procesul, între amânări ale audierilor, s-a prelungit până ieri, când a fost pronunțat verdictul. Cei doi bărbați au fost găsiți "vinovați" și, excluzând circumstanțele agravante, au fost condamnați la doi ani de închisoare și o amendă de 300 de euro.

O româncă, hoață „consacrată“ la metroul din Milano, salvată de la închisoare

 

Femeia, care a fost prezentă în sala de judecată, a scăpat în schimb cu o sentință de 'neîncepere a urmăririi penale', deoarece 'infracțiunea este stinsă datorită conduitei reparatorii'. Un beneficiu acordat celor care repară consecințele negative ale faptelor lor, în acest caz prin returnarea telefonului mobil. O reprimare a hoților de buzunare, cu posibilitatea de a reține femeile însărcinate sau cu copii de până la un an în institute penitenciare de detenție atenuată pentru mame, ajunsese în centrul 'pachetului de securitate' aprobat în noiembrie anul trecut de guvernul Meloni. Modificarea articolelor 146 și 147 din codul penal nu a ajuns încă în Parlament, dar, dacă va fi aprobată, va permite judecătorilor să folosească Instituțiile de detenție în custodie atenuată pentru mame (Icam), adică unități penitenciare în care părinții își pot ține copiii cu ei până la șase ani, prelungibili la zece.

Această opțiune există deja pentru mamele condamnate care au copii cu vârste cuprinse între un an și o zi și trei ani, precum și pentru cele aflate în arest preventiv. Cal de bătaie al Ligii, pentru a viza "hoții de buzunare care profită de sarcină pentru a evita închisoarea", această măsură controversată a ajuns în centrul protestelor asociațiilor și mișcărilor. "Ea ar putea avea o funcție disuasivă", explică avocatul Alessandro Continiello, consultant al Comisiei parlamentare antimafia și vicepreședinte al Uniunii Naționale a Victimelor (Unavi), "deși eficiența sa va trebui evaluată în practică". De asemenea, servește ca un avertisment pentru femeile care ar putea exploata statutul lor ca pretext pentru a comite o infracțiune".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel