Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Un pensionar român a rămas fără economiile de-o viață în urma unui apel „promițător”. Escrocii i-au sustras 94.000 de lei din cont
WhatsApp
Un pensionar a rămas fără economii după apelul „reprezentanților platformei de protejare a populației Românei de viitoarele dificultăți financiare". 
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: freepik.com

Un pensionar în vârstă de 74 de ani din județul Alba a căzut victimă unei escrocherii cibernetice de proporții, pierzând suma de 94.000 de lei într-un plan fals de "susținere financiară a țării".

Potrivit informațiilor furnizate de Poliția din Alba, bărbatul a fost contactat telefonic în perioada 21 ianuarie - 9 februarie 2024 de către indivizi care pretindeau că reprezintă "platforma de protejare a populației Românei de viitoarele dificultăți financiare".

Cum i-au fost furați bătrânului cei 94.000 de lei

 

Sub pretextul unei contribuții pentru sprijinirea economiei naționale, pensionarul a fost îndemnat să trimită o sumă de bani la alegere, promițându-i beneficii financiare sub forma unor dividende. Într-un moment de credulitate, victima a instalat o aplicație pe telefonul său, oferind astfel escrocilor controlul asupra dispozitivului.

Următorul pas al escrocilor a fost realizarea a două tranzacții financiare în valoare de 94.000 de lei, transferate din contul de economii al pensionarului către alte două conturi necunoscute.

Descoperind ulterior înșelătoria, bărbatul în vârstă de 74 de ani s-a adresat poliției la data de 12 februarie 2024, declanșând o anchetă în cadrul căreia se investighează infracțiunile de înșelăciune și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, relatează Adevărul.

Ce trebuie să știe cetățenii. Sfaturile polițiștilor 

 

Poliția a emis recomandări pentru a preveni astfel de situații, sfătuind publicul să nu dea curs anunțurilor sau îndemnurilor venite de la persoane necunoscute referitoare la investiții sau achiziții de acțiuni. De asemenea, este subliniată importanța evitării instalării de aplicații care oferă acces de la distanță unor terțe persoane, precum și verificarea atentă a veridicității datelor prezentate în astfel de situații.

Poliția avertizează că escrocii au capacitatea de a convinge și îndeamnă publicul să fie suspicios în fața promisiunilor de beneficii financiare nerealiste. Totodată, recomandă consultarea cu membrii familiei sau cu persoane de încredere înainte de a lua decizii în astfel de situații. Mai multe informații și recomandări pot fi găsite pe pagina dedicată siguranței online: https://sigurantaonline.ro/gestoteca-pentru-siguranta-online/

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel