Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Un jurnalist român s-a dat drept cerșetor în Suedia
WhatsApp
Cu o cameră ascunsă și un pahar de hârtie în mână, reporterul român Dan Băcan joacă rolul de cerșetor. Vezi reacția suedezilor.

Jurnaliștii suedezi de la Expressen.se și un ziarist român de la Libertatea au colaborat pentru a prezenta cerșetoria din interior, într-o călătorie prin Suedia, timp de o săptămână, din Stockholm până în Göteborg, Malmö și alte cinci orașe de mărimi diferite.

 

 

Cu o cameră ascunsă și un pahar de hârtie în mână, reporterul român Dan Băcan joacă rolul de cerșetor. El a trebuit să facă față unei dispute cu o altă cerșetoare care își adjudeca locul de cerșit. Femeia este însărcinată și strânge bani pentru copiii ei.

 


Se aude ecoul unor voci nervoase ce străbat parcarea unui centru comercial de undeva, din Suedia.

Pleacă de aici! N-ai ce căuta în locul ăsta!

Ce tupeu. Femeia a dat naștere unui caz în magazin - pătura și sacul pentru spălat rufe pe care obișnuiește să stea au fost lăsate în faţa intrării, iar când ea pleacă din nou, se așază acolo un alt cerșetor, la câţiva metri distanţă de locul ei.

–  Sunt aici de trei, patru ani. Nu poţi să vii tu să-mi iei locul. Doamne, ai grijă de mine!

Un paznic vine să calmeze situaţia. Dar străinul în tricoul albastru din fleece nu este pregătit să se lupte pentru loc.

–  Nu știam că erai tu aici. Nu vreau necazuri, spune el.

 

Femeia din faţa magazinului se așază. Furia provocată de faptul că a crezut că un alt cerșetor i-a luat locul începe să-i dispară. Un client care iese din magazin îi face cu mâna un semn de recunoaștere și îi pune o bancnotă în pahar. Străinul rămâne încă lângă ea.

 

– Sunt gravidă și nu primesc nimic. Mergi la magazinul universal. Nu e nimeni acolo, îi spune ea.

 

Străinul mulţumește pentru pont și pleacă în direcţia indicată de aceasta. Experimentul jurnaliștilor a fost realizat în 10 orașe din Suedia.

 

 

Acum, se estimează că sunt aproximativ 4 700 de cetăţeni UE în Suedia la cerșit și se cere, din nou, interzicerea cerșetoriei. La întâlnirea de anul acesta, din 15-18 octombrie, în Karlstad, Moderaţii au decis că ar fi posibil să interzică cerșetoria la nivel local. Democraţii suedezi au solicitat, timp de mai mulţi ani, interzicerea cerșetoriei și au iniţiat o campanie împotriva a ceea ce ei numesc „cerșetorie organizată”.

 

Martin Valfridsson este coordonator guvernamental în domeniul muncii pentru cetăţenii defavorizaţi din UE. Acesta s-a întâlnit cu mai mulţi reprezentanţi comunali și, la 1 februarie 2016, va prezenta direcţiile naţionale privind modul în care comunele vor lucra la aceste chestiuni.

 

”Sunt destul de multe lucruri care tratează fenomenul, istoricul, libera circulaţie, contradicţiile de ordin moral, interacţiunea dintre sentimente și raţiune. Văd că Suedia a fost luată un pic prin surprindere și caută, cam dezorientată, o abordare.” susține Martin Valfridsson.

 

SURSA: EXPRESSEN.SE

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Știri principale Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel