Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Un german s-a întors în România după 36 de ani și spune că e foarte fericit. Povestea lui Johann, care a fugit din țară în anii '80
WhatsApp
Un bărbat de origine germană a revenit în România pentru a-și continua viața în locul său natal, după ce a fugit din țară în ani 80.  
Foto: Johann Henning / Sursa:  Foto: Adevărul.ro, Daniel Guță

După 36 de ani petrecuți în Germania, la scurt timp după ce a ieșit la pensie, Johann Henning a revenit în România, pentru a-și continua viața în locul său natal, satul Romos din Hunedoara.

Etnicul german, membru în comunitatea sașilor care numără mai puțin de 20 de oameni în satul Romos din Hunedoara, a părăsit România în 1982, relatează Adevărul

Cum a fugit Johann din România

„Am trecut ilegal frontiera de vest a României, în Iugoslavia. După ce am stat în închisoare, vreo 15 zile, în țara vecină, mi-am putut continua drumul spre Germania, unde am rămas până în urmă cu cinci ani. Am lucrat acolo într-o termocentrală, iar după pensionare am revenit în satul meu natal, Romos”, povestește Johann.

Pentru că a fugit din România în anii ’80, regimul comunist i-a retras lui Johann Henning cetățenia română.

„Aici este mult mai bine ca în Germania”

Pensionarul povestește că el și soția lui se simt mult mai bine în România, la Romos, unde au renovat casa moștenită de la părinți.

„Aici este mult mai bine ca în Germania, unde locuiam la bloc într-un apartament de 80 de metri pătrați și plăteam chirie. Aici trăim într-o casă de aproape 300 de metri pătrați, plus o grădină. Mâncăm bio din grădina noastră, cartofi, roșii, ceapă, ardei și tot ce ne punem. Avem cămările pline, pivnița plină, așa că nu avea rost să stăm în Germania să cumpărăm tot”, spune Johann.

„Apa și încălzirea în Germania a ajuns 700 de euro”

Johann primește pensie de la statul german iar veniturile îi ajung pentru un trai decent în România. 

„Chiriile au crescut foarte mult în Germania. La fel și utilitățile. Sora mea, care a rămas acolo, într-un bloc învecinat celui unde am locuit noi, a ajuns să plătească 700 de euro pe lună numai pentru apă și încălzire. Noi am plătit aici, gazul, vreo 1.000 de lei, dar numai în lunile de iarnă. Vara a fost mult mai puțin. Prețurile benzinei și motorinei au crescut și ele în Germania, de aceea au ieșit și fermierii în stradă”, spune Johann.

Fiul său, Richard, în vârstă de 31 de ani, a rămas însă în Germania, locul unde s-a născut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel