Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Un clip viral pe TikTok, despre cum să furi Hyundai și Kia, aduce mari probleme producătorilor: „Un băiat de 11 ani, unul dintre cei mai prolifici hoți“
WhatsApp
Un grup de procurori generali a cerut o rechemare în service la nivel federal a modelelor Hyundai și Kia cele mai afectate de acest fenomen. Riscul nu este doar pentru proprietarii de mașini, ci și pentru adolescenții care le conduc fără experiență.

Primele rapoarte începuseră în septembrie anul trecut. Din motive evidente, nu vom dezvălui detalii, dar de câteva săptămâni circulau pe TikTok videoclipuri cu ceea ce a fost „denumit“ Kia Challenge. Mai mult decât o serie de provocări, însă, erau tutoriale în care explicau furtul de mașini.

Anumite modele Kia și Hyundai pot fi, de fapt, furate și folosite fără cunoștințe speciale de electronică sau furt. Chris DiLella și Andrea Day, doi jurnaliști de la Cnbc, adunaseră o serie de mărturii care redau dimensiunea fenomenului.

Au bubuit furturile de Hyundai și Kia: „Un băiat de 11 ani a fost unul dintre cei mai prolifici hoți"

 

Numai în Los Angeles, furturile acestor modele de mașini crescuseră cu 85% în septembrie 2022 față de anul precedent. Cei care comiteau aceste furturi erau mai ales adolescenți, uneori chiar copii. Șeriful Tom Dart din comitatul Cook, în statul Illinois, declarase: "Am avut un băiat de 11 ani care a fost unul dintre cei mai prolifici hoți". Acum, însă, un grup de procurori generali din SUA a cerut producătorilor de automobile să recheme în service modelele cele mai afectate de furturi.

Procurorii au cerut ca Administrația Națională pentru Siguranța Traficului pe Autostrăzi (NHTSA) să dispună o rechemare federală. Cel puțin pentru vehiculele fabricate între 2011 și 2022 care, din motive tehnice, sunt "deosebit de vulnerabile la furt". Deocamdată, NHTSA a negat posibilitatea vreunui fel de rechemare, explicând, însă, că s-a întâlnit cu conducerea producătorilor auto: "Ne-am întâlnit în repetate rânduri cu Hyundai și Kia pentru a discuta cauzele care contribuie la vulnerabilitatea la furt".

Riscul de accidente

 

Problema nu îi privește doar pe proprietarii de mașini. Aceste furturi sunt adesea comise de adolescenți, astfel că cel care fură și apoi conduce mașina uneori nu are prea multă experiență, alteori nu are nici măcar permis. În SUA, vârsta medie pentru a începe să conduci o mașină este de 16 ani, dar există unele diferențe între legile din diferite state. În octombrie 2022, în Buffalo, statul New York, patru tineri au murit într-un accident de mașină cu un vehicul furat în urma unui tutorial găsit pe internet.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel