Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Un balcon s-a prăbușit la Napoli peste altele, situate la etajele inferioare. Mai mulți răniți, decedați și 800 de evacuați
WhatsApp
Autoritățile italiene din Napoli au intrat în alertă luni seară, după ce un balcon care servea drept pasaj între blocuri, aflat la etajul al treilea al unei clădiri s-a prăbușit, distrugând balcoanele de la etajele inferioare, unde se aflau mai multe persoane.

Doi dintre cei șapte copii internați la spitalul Santobono din Napoli după prăbușirea de aseară din Scampia sunt în stare foarte gravă.

Doi dintre cei șapte pacienți mici, de 7 și respectiv 4 ani, sunt în stare foarte gravă din cauza multiplelor leziuni craniene și sunt internați în prezent la terapie intensivă, cu prognostic rezervat.

Alți trei copii, de 2, 9 și respectiv 10 ani, au suferit leziuni osoase semnificative și sunt internați în ortopedie. Unul dintre ei are un traumatism maxilo-facial cu fractură gravă. Au fost stabilizați și vor fi supuși azi intervențiilor chirurgicale ortopedice.

Ultimii doi copii, de 2 și respectiv 4 ani, au suferit contuzii multiple cu afectare splenică, traumatism cranian și contuzii pulmonare bilaterale. Au fost internați pentru intervenții chirurgicale de urgență, dar momentan nu au nevoie de alte intervenții.

Apă cu porția pentru evacuați

 

„În momentul de față avem puțină apă, luați o sticlă per familie”. Aceasta este solicitarea unui operator de la Protecție Civilă către locuitorii evacuați de aseară, adunați sub copertinele din fața Vela Celeste din Scampia.

Mame cu copii mici, doamne în vârstă - toți trăiesc tragedia împreună cu cei aproximativ 800 de locuitori evacuați în căldura lunii iulie.

„Trebuie să termine verificările și apoi ne vor lăsa să intrăm înapoi”, spune un locuitor din Scampia, ținând în brațe o fetiță de doar câteva luni. „Suntem aici așteptând să ne găsească o casă nouă”, adaugă un alt locuitor. 

Aproximativ 800 de persoane au fost evacuate din bloc, dintre care cel puțin 300 sunt minori. În cazul în care nu toți se vor putea întoarce, Protecția Civilă Regională și Municipiul Napoli au identificat deja facilități alternative de cazare. Prefectul de Napoli, Michele di Bari, a declarat că va face tot ceea ce este necesar pentru cazarea acestor persoane. Între timp, au fost activate măsuri sociale pentru a sprijini aceste persoane.

„De aseară, componentele Protecției Civile sunt active și micul dejun a fost adus tuturor în această dimineață”, a explicat prefectul. „Avem deja planificat prânzul pentru toată lumea și vom activa alte măsuri pentru asistență socială. Avem 73 de persoane cu dizabilități în această clădire, toți sunt îngrijiți și urmărim evoluția situației.” Di Bari a subliniat că „această tragedie a șocat întreg orașul Napoli. Îmi exprim compasiunea față de familiile victimelor și cele mai bune urări de însănătoșire grabnică celor care sunt încă internați”.

Cum s-a prăbușit blocul din cartierul Scampia din Napoli

 

Martorii spun că prăbușirea balconului din Scampia s-a produs în timpul unei certuri între două familii. Nu este exclus, dar momentan este doar o ipoteză, că greutatea concentrată pe balcon ar fi putut contribui la prăbușirea structurii deja slăbite. Parchetul nu comentează momentan această ipoteză.

Evacuații cer însă „cazare adevărată”. Un locuitor din Vela Celeste a întrebat: „Sunt case aici, în Scampia, pe care le-au confiscat de la mafia din Camorra. De ce nu ne găzduiesc în acele case?”

Locuitorii evacuați se tem că nu vor putea să se întoarcă la casele lor în această seară.

„Trebuie să ne dea cazare – spune o femeie – nu vrem să mergem în școli sau în tabere, vrem o cazare adevărată într-un hotel.” Tensiunea rămâne ridicată în afara Vela Celeste, unde a fost instalat un cort de Protecție Civilă, păzit de zeci de polițiști și carabinieri. Doi psihologi de protecție civilă lucrează pentru a ajuta oamenii. „

Aici este multă frică și tristețe”, explică psihologul Ciro Mayol, „pentru că locuința oamenilor ar trebui să fie un refugiu sigur. Pericolul la care este supusă locuința afectează percepția de siguranță pe care o construiești în fiecare zi”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel