„Am pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegal constituite. Vom putea face contestaţie în anulare, iar instanţa în complet legal îi va judeca, iar dacă sunt vinovaţi vor plăti”, a declarat ministrul Justiţiei, la România Tv.
Întrebat când va fi emisă ordonanţa, Toader a menţionat: „OUG e pregătită. Nu decid eu momentul. Eu propun, soluţia, eu am făcut draftul, doamna prim-ministru va decide. Eu cred că în cel mai scurt timp posibil”.
Tudorel Toader a spus că cel mai probabil varianta ordonanţei va fi aleasă şi în cazul dosarelor construite în baza protocoalelor secrete dintre Ministerul Public şi SRI, dar în acest caz aşteaptă motivarea Curţii Constituţionale.
Tudorel Toader a declarat că s-a afirmat de multe ori că CEDO urmează să condamne România pentru condiţiile din penitenciare, însă acestea au fost declaraţii false, pentru că ţara noastră nu a fost condamnată. Toader a mai spus că discursul privind CEDO era doar justificarea legii recursului.
„Lucrul pe care-l ştim cu toţii, unii nu-l recunosc, faptul că Instanţa Europeană, Curtea Europeană nu a cerut României să emită o lege a recursului compensatoriu. S-a reluat de multe ori afirmaţia: Dacă nu dăm o lege, România riscă o condamnare de 85 de milioane de euro. Nici vorbă, nu am fost, nu este. Curtea Europeană ce a spus? În termen de 6 luni să facem o foaie de parcurs prin care să arătăm graficul pe care îl avem în vedere pentru a rezolva problemle din penitenciare. Aceste afirmaţii au fost folosite pentru justificarea legii recursului compensatoriu, o lege iniţiată de guvernul tehnocrat. Apoi, CSM, în componenţa anterioară, a propus schimbarea - în loc de 3 zile câştigate la liberare condiţionate să fie 3 zile ca fiind executate. Mai mult, PNl, USR, Opoziţia care critică legea a fost foarte vocală în a o susţine", a declarat Tudorel Toader la România TV.
Toader a mai spus că atunci când legea a juns la preşedinte pentru promulgare, Iohannis nu „şi-a pus problema dacă este oportună sau nu".
„Acum îi vedem efectele. Eu repet şi îmi asum ce fac eu şi ministerul justiţiei şi nu ce fac alţii în legătură cu reglementările pentru că avem competenţe partajate. Am văzut parcursul legislativ, am vorbit cu doamna premier, cu Admnistraţia penitenciarelor, am făcut o nouă evaluare şi vom decicde mâine ce e de făcut. Sunt mai multe variante, dar nu pot avansa eu varianta finală. E important să aflăm adevărul cum e din prcatica judiciară, din procesul legislativ", a mai spus Toader.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News