Unul dintre cele mai apreciate alimente folosite în bucătăriile de peste tot în lume a devenit ținta escrocilor. Conform Europol, avertismentul referitor la autenticitatea uleiului de măsline vine după ce autoritățile au confiscat 260.000 de litri de produs contrafăcut în cadrul unor controale în Italia și Spania.
Prețul ridicat al uleiului de măsline a creat o nouă oportunitate pentru producătorii frauduloși. În Roma, cincizeci de restaurante au fost anchetate pe motiv că foloseau acest tip de produs contrafăcut, informează Euronews.
Principalul vinovat pentru prețurile ridicate ale acestui aliment este seceta extremă din Marea Mediterană, o regiune care reprezintă aproape 90% din producția mondială de ulei de măsline extravirgin. „Spania, Grecia, Italia, Tunisia... toate au fost lovite. Și anul acesta ar putea fi și mai rău. Resursele de apă sunt extrem de scăzute", explică Maurizio Servili, profesor de Științe Alimentare.
Dacă înainte uleiul de măsline extravirgin standard costa între 3 și 5 euro pe litru la supermarket, acum prețul acestuia este între 10 și 12 euro. „Date fiind prețurile actuale, escrocilor le este mai ușor să își vândă produsele, cu complicitatea restaurantelor necinstite care nu vor să plătească pentru prețul întreg al uleiului de măsline”, a declarat Servili.
Pentru a recrea culoarea uleiului de măsline, escrocii folosesc un ulei făcut din diferite semințe mai ieftine, pe care ulterior îl colorează cu clorofilă, pentru a adăuga nuanțe de verde, în combinație cu carotenoizi pentru a obține trăsături galbene.
Arată similar, însă diferențele sunt mari. „Uleiul din semințe nu are o aromă sau miros puternic, în timp ce uleiul de măsline nu este niciodată lipsit de gust. Poate fi ușor dulce, amar sau picant, dar nu va fi niciodată lipsit de gust. Cine consumă ulei de măsline ar putea face diferența. Substanța numită „polifenol” este cea care îi conferă gustul său deosebit.”, a declarat Maurizio Servili, profesor de Științe Alimentare.
Alte escrocherii folosesc un amestec de ulei de măsline și „ulei lampante”, care se numește astfel datorită utilizării sale istorice, înainte era folosit pe post de combustibil în lămpile cu ulei. Este un ulei de măsline de calitate inferioară, nepotrivit consumului datorită acidității sale ridicate.
Pe lângă aspectul important al gustului unic al uleiului de măsline, când cumpărați acest produs verificați întotdeauna informațiile de pe sticlă.
Înșelătoria poate fi puțin mai greu de detectat dacă uleiul de semințe este amestecat cu puțin ulei de măsline. De fapt, este legal, în unele țări, să se vândă acest tip de amestec, dar cantitatea de ulei de măsline din sticlă trebuie să fie clară pe etichetă, iar produsul nu poate fi numit „ulei de măsline”.
Asigurați-vă că există o dată și o locație pentru recoltare, verificați dacă puteți scana un cod QR pentru a urmări lanțul de producție și căutați sigilii de la un certificat, un tester sau un consorțiu terță parte, cum ar fi DOP sau IGP.
Există însă un truc prin care poți afla dacă uleiul de măsline este unul veritabil.
Uleiul de măsline este inflamabil și ar trebui să fie capabil să întrețină arderea unei lămpi. Dacă n-o face înseamnă că nu este ulei de măsline extravirgin.
Un alt test simplu și relevant este următorul: pune pe o farfurie un șervețel peste care adaugi o lingură de ulei de măsline și îl lași 24 de ore și vezi a ce miroase. Apoi îi dai foc și miroși din nou pentru a vedea dacă miroase a măsline sau gudron.
Mai există o metodă folosită de mulți pentru a depista uleiul de măsline falsificat. Este vorba de păstrarea uleiului pentru câteva zile la frigider. Uleiul este extravirgin în cazul în care acesta începe să se solidifice. Uleiurile mononesaturate, cum ar fi uleiul de măsline se solidifică în frigider, în timp ce uleiurile polinesaturate, cum ar fi de floarea-soarelui nu se vor solidifica.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News