Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Noi detalii despre dosarul penal al lui Călin Georgescu, date de Parchetul General
WhatsApp
Procurorii Parchetului General au făcut precizări cu privire la dosarul penal deschis pe numele lui Călin Georgecu.

Parchetul General a decis în iunie 2022 clasarea unui dosar penal ce viza afirmațiile făcute de Călin Georgescu despre legionari și mareșalul Ion Antonescu motivând că fapta nu este prevăzută de legea penală sau că nu a fost săvârșită cu vinovăția cerută de lege. Procurorii au invocat faptul că legislația actuală "nu este adaptată la realitățile faptice".

Parchetul a explicat că legea în vigoare limitează semnificativ cazurile în care o persoană poate fi trasă la răspundere pentru apologia publică a unor figuri istorice, în special dacă acestea nu au fost condamnate definitiv de instanțe din România pentru genocid, crime împotriva umanității sau crime de război.

Contextul sesizării și decizia de clasare

Dosarul a fost deschis din oficiu pe 4 februarie 2022, după declarațiile făcute de Călin Georgescu, la acea vreme președinte de onoare al unui partid politic, în cadrul unei emisiuni televizate difuzate pe 31 ianuarie 2022. Georgescu a declarat că Zelea Codreanu și Ion Antonescu "au făcut și fapte bune", refuzând să comenteze aspectele negative ale activității acestora. Procurorii au analizat cazul în raport cu prevederile Ordonanței de Urgență nr. 31/2002, care interzice promovarea organizațiilor, simbolurilor și faptelor de tip fascist, legionar, rasist sau xenofob, precum și cultul persoanelor vinovate de infracțiuni grave.

În decizia de clasare, procurorii au concluzionat că nu există temei juridic pentru continuarea anchetei, în baza articolului 16, alineatul 1, litera b) din Codul de procedură penală, care prevede că "fapta nu este prevăzută de legea penală".

Limitele legislației actuale

Parchetul a subliniat că legea care sancționează infracțiunile motivate de ură este de strictă interpretare și nu acoperă toate situațiile în care ar putea fi trasă la răspundere penală o persoană. Spre exemplu, articolul 5 din OUG nr. 31/2002 incriminează doar promovarea publică a cultului unor persoane condamnate definitiv pentru genocid, crime împotriva umanității sau crime de război. Astfel, referințele generale la figuri istorice care nu au fost condamnate nu pot constitui o infracțiune conform legii.

Procurorii au argumentat că lipsa unor condamnări definitive pentru Zelea Codreanu și Ion Antonescu în instanțele din România sau în cele străine recunoscute face imposibilă sancționarea declarațiilor în cauză.

Declarațiile lui Călin Georgescu

În 2022, când a preluat funcția de președinte de onoare al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), Georgescu a susținut, într-un interviu la Antena 3, că  "au făcut și fapte bune", adăugând că doar istoricii pot analiza în detaliu contribuțiile lor. El a evitat să ia o poziție fermă în ceea ce privește controversele legate de cei doi, considerându-i totuși parte din istoria României.

„Toți au făcut și fapte bune, și altele mai puțin bune. În general, un lider autentic este cel care spune adevărul. (...) Față de martiri nu pot să am păreri, dar sunt din istoria noastră și rămân în istoria noastră”, a declarat Georgescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel