Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
UE cere eliberarea tuturor deținuților politici din Rusia după moartea lui Navalnîi
WhatsApp
Moartea neaşteptată şi şocantă a lui Aleksei Navalnîi este încă un semn al represiunii accelerate şi sistematice din Rusia şi Uniunea Europeană îşi reiterează apelul adresat Moscovei de a elibera imediat şi necondiţionat toţi ceilalţi deţinuţi politici, se menţionează într-o declaraţie a şefului diplomaţiei UE în numele blocului comunitar adoptată luni.
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: pixabay.com

"Uniunea Europeană este revoltată de moartea politicianului rus de opoziţie Aleksei Navalnîi, pentru care responsabilitatea finală revine preşedintelui Putin şi autorităţilor ruse. Astăzi, în cadrul Consiliului Afaceri Externe, am transmis cele mai sincere condoleanţe soţiei sale, Iulia Navalnaia, copiilor, familiei, prietenilor şi tuturor celor care au lucrat cu el în beneficiul ţării lor", a precizat Înaltul reprezentant pentru afaceri externe şi politica de securitate în textul citat.

UE va depune toate eforturile pentru a trage la răspundere conducerea politică a Rusiei El cere Rusiei să permită "o anchetă internaţională independentă şi transparentă cu privire la circumstanţele decesului său brusc" şi dă asigurări că UE "va depune toate eforturile pentru a trage la răspundere conducerea politică a Rusiei şi autorităţile ruse, în strânsă coordonare cu partenerii noştri, şi va impune costuri suplimentare pentru acţiunile lor, inclusiv prin sancţiuni". 

Josep Borrell mai afirmă în declaraţie că în întreaga lume oamenii s-au reunit pentru a aduce un omagiu memoriei lui Aleksei Navalnîi. "În Rusia, autorităţile au încercat să împiedice acest lucru într-o serie de locuri şi câteva sute de persoane au fost reţinute. Acestea trebuie eliberate imediat", a cerut el.

Şeful diplomaţiei UE subliniază că "pe parcursul întregii sale vieţi, dl Navalnîi a dat dovadă de curaj incredibil, devotament faţă de ţara sa şi faţă de ceilalţi cetăţeni şi hotărâre, prin acţiunile sale anticorupţie în Rusia, transmiţând un mesaj care a atras mulţi oameni din întreaga ţară. Acesta este motivul pentru care lui Putin şi regimului său le-a fost teamă de el, inclusiv în contextul războiului ilegal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei aflat în curs şi al alegerilor prezidenţiale ruse din martie".

Printre deţinuţii politici a căror eliberare este solicită sunt enumeraţi Iuri Dmitriev, Vladimir Kara-Murza, Ilia Yaşin, Aleksei Gorinov, Lilia Cianişeva, Ksenia Fadeeva, Alexandra Scocilenco şi Ivan Safronov, relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel