Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ucraina a atacat Insula Şerpilor cu raiduri aeriene. Operaţiunea este în desfăşurare
WhatsApp
Armata ucraineană a anunţat marţi că a lansat lovituri aeriene asupra Insulei Şerpilor, relatează CNN. 

Potrivit Comandamentului Operaţional Sud al armatei ucrainene, au fost efectuate ''lovituri ţintite cu folosirea de forţe diverse'' asupra insulei din Marea Neagră ocupată de Rusia din primele zile ale invaziei acesteia în Ucraina.

Operaţiunea militară încă este în desfăşurare şi se impune o ''tăcere informaţională'' până la finalizarea ei, adaugă acelaşi comandament ucrainean.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, declarase marţi mai devreme că "luni, 20 iunie, la ora 5 dimineaţa, regimul de la Kiev a întreprins o nouă tentativă nebunească de a cuceri Insula Şerpilor".

Potrivit acestuia, forţele ucrainene "intenţionau să efectueze bombardamente aeriene şi de artilerie masive (...) înainte de a debarca şi cuceri" insula, folosind drone, lansatoare de rachete şi obuziere.

Insula Şerpilor a devenit la începutul războiului un simbol al rezistenţei ucrainene după ce a fost mediatizată o înregistrare audio ucraineană neautentificată de surse independente şi conform căreia, în timp ce echipajul crucişătorului rus Moskva le cerea prin radio militarilor ucraineni de pe insulă să se predea, aceştia din urmă ar fi răspuns cu mesajul "Navă de război rusească, du-te naibii!".

După publicarea acelei înregistrări, Kievul a susţinut că militarii ucraineni de pe Insula Şerpilor au fost ucişi în timpul asaltului, dar a recunoscut mai târziu că ei sunt în viaţă. Rusia anunţase imediat după ocuparea insulei că 82 de soldaţi ucraineni s-au predat pe Insula Şerpilor. Soldaţii ucraineni au fost între timp eliberaţi în cadrul unui schimb de prizonieri.

Pe lângă valoarea sa simbolică, insula este de asemenea strategică şi ca urmare a situării sale în largul coastelor ucrainene şi româneşti, care reprezintă un post de observare bun şi un posibil loc de desfăşurare pentru sisteme de apărare sol-aer.

Moscova a afirmat deja că a dejucat în trecut tentative de atac ale forţelor ucrainene, dar cea raportată marţi pare să se distingă prin amploarea mijloacelor mobilizate.

Al doilea american, ucis în războiul din Ucraina

 

Un cetățean american a fost ucis în Ucraina, potrivit unui necrolog publicat de familia sa și confirmat de Departamentul de Stat. Este al doilea american care moare în război. Stephen D. Zabielski, în vârstă de 52 de ani, a murit pe 15 mai în timp ce lupta în acest conflict, se arată în necrologul publicat în Recorder, un ziar care deservește comitatul Montgomery din nordul statului New York, citat de The Washington Post. El a lăsat în urmă o soție, cinci copii vitregi și șapte frați.

Departamentul de Stat este în contact cu familia și a oferit "toată asistența consulară posibilă", a declarat un oficial american, vorbind sub rezerva anonimatului, deoarece problema este considerată sensibilă. Oficialul a refuzat să ofere mai multe detalii despre acest caz "din respect pentru familie în această perioadă dificilă".

Vestea morții a circulat pe scară largă după ce revista Rolling Stone, citând mai multe persoane familiarizate cu circumstanțele morții lui Zabielski, a relatat luni că acesta era un veteran al armatei americane și că a fost ucis de o mină terestră.

The Washington Post nu a putut verifica imediat dosarul său militar.

Încercările de a lua legătura cu familia lui Zabielski au fost nereușite. El era din New York și a locuit acolo în cea mai mare parte a vieții sale, înainte de a se muta în Florida în ultimii ani, se arată în necrologul său. El a lucrat în construcții.

 

Moartea lui Zabielski a survenit la aproximativ două săptămâni după ce familia veteranului din Corpul de Marină al SUA Willy Joseph Cancel, în vârstă de 22 de ani, a dezvăluit că acesta a fost ucis în timp ce lupta în Ucraina.

Vestea morții lui Zabielski vine după ce s-a raportat că alți doi americani care s-au alăturat efortului de război au dispărut în Ucraina luna aceasta. Alexander J. Drueke, în vârstă de 39 de ani, și Andy Tai Huynh, în vârstă de 27 de ani, ambii din Alabama, au fost văzuți ultima dată în apropierea orașului Harkov din nord-estul țării și se presupune că au fost luați prizonieri de către forțele aliate cu Kremlinul. Drueke este un fost sergent de stat-major al armatei care a servit în Irak și Kuweit, în timp ce Huynh este un fost caporal al pușcașilor marini care a fost desfășurat în Pacific, potrivit dosarelor de serviciu publicate de Pentagon săptămâna trecută.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel